26 Αυγ 2020

Περφόρμανς του ΕΜΣΤ για το ρούχο σε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους -Η σημασία του από το 3000 π.Χ. μέχρι σήμερα


Το ΕΜΣΤ συμμετέχει στον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με...
μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας του Ευθύμη Θέου, για το ένδυμα από το 3000 π.Χ. έως σήμερα.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού με τέσσερις δράσεις από τις 29 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020 σε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής:

29 Αυγούστου Τα Ρούχα στο Λύκειο του Αριστοτέλη

4 Σεπτεμβρίου LAURIUM στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

12 Σεπτεμβρίου Deeper than Silence στη Ρωμαϊκή Αγορά

20 Σεπτεμβρίου Phrasis στο Ολυμπιείο

Το ΕΜΣΤ 29 Αυγούστου στο Λύκειο Αριστοτέλους


Απαραίτητη η κράτηση και η προσκόμιση του δελτίου εισόδου: ΕΔΩ

Με αφετηρία μια ομάδα προϊστορικών αγνύθων (*πήλινα εξαρτήματα αργαλειών) Τα Ρούχα σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, είναι μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας για το ένδυμα και τη διαχρονική του σημασία, που ανεβαίνει για μια μοναδική παράσταση στις 29 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου Αριστοτέλους.

Mια performance θεάτρου/αρχαιολογίας του Ευθύμη Θέου, για το ένδυμα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα

Τα ρούχα χρησιμοποιούνται ως μέσο προσωπικής έκφρασης, εύγλωττο στοιχείο ταυτότητας, πεδίο κοινωνικής συνάντησης και σταθερός μάρτυρας κάθε βιογραφίας. Βαφτιστικά, σχολικά, του γάμου, η στρατιωτική στολή, το κοστούμι, τα ρούχα για τον ύπνο, η κλωστή, το ύφασμα, το ράψιμο, το ρούχο στο σώμα, συμπλέκονται και συνθέτουν ένα έντονα μουσικό έργο.

Η παράσταση αντλεί τα υλικά της από αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την υφαντική και το ένδυμα, και συγκεκριμένα από αυτά που ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική θέση «Κοίμηση», την οποία ανασκάπτει από το 2014 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στη Θηρασία, απέναντι από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν οικισμό της 3ης και πρώιμης 2ης χιλιετίας π.Χ., μέρος του οποίου κατακρημνίστηκε κατά τη μινωική ηφαιστειακή έκρηξη.


Τα Ρούχα σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, είναι μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας για το ένδυμα και τη διαχρονική του σημασία

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράστασης, η δημιουργική ομάδα επισκέφθηκε τη Θηρασιά, όπου πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους αρχαιολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, συμμετείχε στην ανασκαφή, παρατήρησε και κατέγραψε τις τοπικές συνήθειες ένδυσης, και στη συνέχεια συνέθεσε το πλούσιο υλικό που συνέλεξε σε ένα έργο που αποτελεί ταυτόχρονα και καταγραφή της εμπειρίας του μικρού αλλά τόσο ιδιαίτερου και γοητευτικού αυτού νησιωτικού κόσμου.


Τα Ρούχα / Μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας του Ευθύμη Θέου, για το ένδυμα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα


Συντελεστές: Σύλληψη, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Ευθύμης Θέου

Δραματουργία: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ευθύμης Θέου

Μουσική: Kamien Case / Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου / Εκτέλεση παραγωγής: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου / Συντονισμός (ΕΜΣΤ): Άννα Μυκονιάτη / Ηχοληψία: Βαγγέλης Νάνος / Με τη συμμετοχή της αρχαιολόγου Ίριδας Τζαχίλη. Με τη στήριξη του προγράμματος Αρχαιολογικής Έρευνας Προϊστορικής Θηρασίας, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τα Ρούχα / Μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας του Ευθύμη Θέου, για το ένδυμα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα / Ώρα έναρξης: 19.00

Διάρκεια: 75 λεπτά / Είσοδος με το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου μισή ώρα τουλάχιστον πριν από την έναρξη της παράστασης:

Ολόκληρο: 4 ευρώ, Μειωμένο: 2 ευρώ

Φωτογραφίες: Κατερίνα Παρασκευά

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο