27 Ιουλ 2020

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Ρόδου


Ο Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «ΚΟΥΙΝΤΑ» και ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ., με την στήριξη του ...
Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Ρόδο στα πλαίσια ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων μέσω πολιτιστικής δράσης και ανάπτυξης της θεατρικής κουλτούρας στην περιοχή μας.




Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει διεθνή, εγχώριες και τοπικές συμμετοχές από θεατρικές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, οι διεθνείς συμμετοχές αφορούν θεατρικές ομάδες από τις εξής χώρες : Ρωσία, Ιράν, Ισπανία (4 συμμετοχές), Ιταλία, Ρουμανία, Μαρόκο και ενώ οι εγχώριες θεατρικές ομάδες από την Θεσσαλονίκη, το Γύθειο Λακωνίας και το Αιτωλικό .

Προσδοκία των διοργανωτών είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου να καθιερωθεί στο νησί μας και δυνητικά ετησίως οι συμμετοχές να αυξάνονται με στόχο η διοργάνωση να εγκαθιδρυθεί στους παγκόσμιους θεατρικούς κύκλους προσελκύοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς καλλιτεχνικής ελίτ. Ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι η 14η Οκτωβρίου με την τελετή έναρξης και η 18η Οκτωβρίου 2020 με τις βραβεύσεις και την τελετή λήξης. Το Φεστιβάλ θα είναι διαγωνιστικό και κατά την τελετή λήξης θα απονεμηθούν θεατρικά βραβεία. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι γνωστά πρόσωπα του θεατρικού χώρου με Πρόεδρο τον πολυαγαπημένο ηθοποιό, σκηνοθέτη, τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του KPATIKOY ΘEATPOY BOPEIOY EΛΛAΔOΣ, διευθυντή εκδόσεων της θεατρικής σειράς του εκδοτικού οίκου ΩKEANIΔA. και Δήμαρχο του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννη Βούρο. Την επιτροπή απαρτίζουν επίσης ο κ. Αντώνης Περιστεράκος θεατρικός μεταφραστής, θεατρικός παραγωγός και συγγραφέας βραβευμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2009, καθώς και ο Ρόδιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών για το Αρχαίο Θέατρο, κ. Σπύρος Συρόπουλος.

Η παγκόσμια πρωτοτυπία του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Ρόδου έγκειται στον πειραματισμό και προώθηση ενός θεάτρου για όλους. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει ειδική μέριμνα για να μπορέσουν άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ, όπως άτομα με προβλήματα ακοής και προβλήματα μερικής ή ολικής τύφλωσης.

Η διάρκεια του φεστιβάλ θα είναι 5 μέρες με την τελετή έναρξης και λήξης στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη της Μεσαιωνικής Τάφρου (καιρού επιτρέποντος) ενώ οι παραστάσεις θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, εκτός αν υπάρξουν οδηγίες για χρήση εξωτερικών χώρων λόγω της εν δυνάμει πανδημίας. Θεατρικές παραστάσεις θα παρουσιαστούν και στο αρχαίο θέατρο της Λίνδου.

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις θα είναι δωρεάν. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η Βίκυ Θεολόγη, πρόεδρος του ΘΕ.ΣΥ.ΔΩ. , ενώ το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η ίδια με τον συνεργάτη της θεατρικής ομάδας ΚΟΥΙΝΤΑ, ηθοποιό Θανάση Ζαχαρόπουλο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο