24 Ιουν 2020

Σαν σήμερα: Η πρώτη ηθοποιός του Χόλιγουντ που υπέγραψε συμβόλαιο 1 εκατ. δολαρίων - Ένας από τα πιο γνωστά πρόσωπα της εποχής του βωβού κινηματογράφου


Η Mary Pickford υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς στα χρόνια του βωβού κινηματογράφου και κατάφερε...
να γίνει μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στο Χόλιγουντ. Γεννήθηκε στο Τορόντο το 1892 και έγινε ηθοποιός μόλις στα 8 της χρόνια.





Για εννέα χρόνια έκανε περιοδείες με θιάσους και στα 17 της έκανε την πρώτη της ταινία. Ακολούθησαν άλλες 49, την ίδια κιόλας χρονιά. Το πρόσωπό της και η απεικόνιση της αθώας αλλά και ταυτόχρονα δυναμικής κοπέλας την μετέτρεψε γρήγορα στην αγαπημένη της Αμερικής. Βέβαια, δεν ήταν καθόλου αφελής αφού όπως αποδείχτηκε ήταν ταυτόχρονα και μια πολύ καλή επιχειρηματίας.

Το 1914 έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα ηθοποιός της Αμερικής, έχοντας μισθό 1.000 δολάρια της εβδομάδα. Αλλά στις 24 Ιουνίου του 1916 έγινε η πρώτη ηθοποιός που υπέγραψε συμβόλαιο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το συμβόλαιο ήταν διετές και της εγγυόταν κέρδος 1.040.000 δολαρίων. Σήμερα αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν σε 23 εκατομμύρια δολάρια.

Το νέο της συμβόλαιο δεν την έκανε απλά την πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιό αλλά και παραγωγό ταινιών. Το 1919 συνεργάστηκε με τον Charlie Chaplin, τον Douglas Fairbanks και τον DW Griffith, ώστε να ιδρύσουν την ανεξάρτητη εταιρεία διανομής United Artists.

@theguardian.com

Όπως πολλοί άλλοι σταρ του βωβού κινηματογράφου, δεν κατάφερε να περάσει επιτυχημένα στον ομιλούντα κινηματογράφο. Αλλά συνέχισε να βρίσκεται πίσω από τις κάμερες και στην καρέκλα του παραγωγού και έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα στο Χόλιγουντ.


Ήταν επίσης από τους ιδρυτές της Ακαδημίας των Όσκαρ, ενώ κέρδισε και η ίδια δυο χρυσά αγαλματάκια. Το πρώτο ήταν το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου στην ταινία «Coquette» το 1930, ενώ το 1976 πήρε το τιμητικό Όσκαρ της χρονιάς. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα σε ηλικία 87 ετών, στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Το πρόσωπο της θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη όσων έχουν παρακολουθήσει μερικές από τις ταινίες της εποχής του βωβού κινηματογράφου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο