28 Φεβ 2020

Γεωργία Βασιλειάδου: Τα φτωχικά χρόνια, η σπάνια φωτογραφία από το σπίτι της και άγνωστες πτυχές της ζωής της


Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης το 1897 σε μια οικογένεια με ...
δέκα παιδιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου, αλλά η ίδια το άλλαξε σε Βασιλειάδου όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι και την υποκριτική. Υποχρεώθηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να εργαστεί σε κατάστημα και να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της κατόπιν πτώσης από άλογο, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ιππικού.




Η καθολική αναγνώριση ήρθε μέσα από την ταινία στον κινηματογράφο, «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» (1948) με τον κόσμο να λατρεύει αυτή την γοητευτική άσχημη, με το άπλετο ταλέντο. Βέβαια, η μεγάλη επιτυχία ήρθε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, όταν και ξεκίνησε η συνεργασία της με τον Φίνο και τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. «Η κυρά μας η Μαμή», «Η θεία από το Σικάγο», «Η Μαρίνα, ο Κλέαρχος και ο κοντός», «Η ωραία των Αθηνών» είναι κάποιες από τις ταινίες της που λάτρεψε το κοινό.


Το σενάριο της ζωής της Γεωργίας Βασιλειάδου

Ο συλλέκτης Άρης Λουπάσης δημοσίευσε μια σπάνια φωτογραφία της γοητευτικής «άσχημης» του ελληνικού σινεμά, στο νέο σπίτι της το 1959, καθώς και άγνωστες πτυχές της προσωπικής της ζωής.


Το σπίτι της Γεωργίας Βασιλειάδου στο Μαρούσι και η μετακόμιση από το Νέο Ηράκλειο

Το συγκεκριμένο σπίτι η αείμνηστη Γεωργία Βασιλειάδου το χτίζει με χρήματα από την αμοιβή της από τον Φίνο όταν ζητά αύξηση των αποδοχών από τις ταινίες για να φτιάξει ένα σπίτι για τη μονάκριβη της κόρη.


Ο Φίνος αναλαμβάνει την επίβλεψη του σπιτιού

Ο μεγάλος παραγωγός προτείνει αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη και την ολοκλήρωση του νέου σπιτιού αντί να δώσει στη Γεωργία αύξηση μισθού. Έτσι η Γεωργία Βασιλειάδου μετακομίζει στο νέο της σπίτι με το δεύτερο σύζυγό της Κώστα Γαμάρο και την κόρη της Φωτούλα την οποία έχει αποκτήσει στις αρχές του ’30 από τον πρώτο της γάμο με έμπορο της εποχής.


Η ακίνητη περιουσία αποτελεί στόχο της Γεωργίας Βασιλειάδου

Η Γεωργία Βασιλειάδου από 7 χρόνων βγήκε στη βιοπάλη. Έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά της και τη χήρα μάνα της, που κλήθηκε να αναθρέψει 10 ανήλικα στόματα, σε εποχές δύσκολες έτσι ήξερε τι σημαίνει φτώχεια και επένδυση των χρημάτων. Έτσι μέσω της δουλειάς της κατάφερε να κτίσει 3 σπίτια.


Σταθμός της καριέρας της το 1959 που εκτοξεύει τις “μετοχές” της

Το 1959 η ηθοποιός θριαμβεύει στην επιθεώρηση που παιζόταν στο «Ακρόπολ» ενώ γυρίζει ταυτόχρονα και τρεις ταινίες. Δύο χρόνια αργότερα με τον θρυλικό θίασο Βασιλειάδου -Αυλωνίτης -Ρίζος, βιώνει ασύλληπτη επιτυχία με την δεύτερη πιο επιτυχημένη περιοδεία στα θεατρικά χρονικά μετά την περιοδεία της Αλίκης.


Το 1960 κάνει το λάθος να εγκαταλείψει τον Φίνο

Το διάστημα εκείνο συμμετέχει σε ταινίες κατώτερες της δυναμικής της στις οποίες όμως η ίδια ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς ξεχωρίζοντας για το πλούσιο ταμπεραμέντο της.


Το 1970 αποσύρεται από την ενεργό δράση

Όμως, έκανε μία μικρή εξαίρεση και το 1975 εμφανίσθηκε στο τηλεοπτικό αριστούργημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», σε μεγάλη πια ηλικία. Μετά, αποσύρθηκε εντελώς. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου το 1980, σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο και μία σημαντική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο