28 Φεβ 2020

Πέθανε η Αλκη Ζέη


Η Άλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία ...
97 ετών. Στο σπίτι της με τα παιδιά της, την Ειρήνη και τον Πέτρο. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη από το Α΄Νεκροταφείο, όπου αναπαύεται και ο σύζυγος της Γιώργος Σεβαστίκογλου.




Η Αλκη Ζέη ήταν η συγγραφέας που γοητεύει τις νεαρές ψυχές που ζουν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της εξαιρετικές περιπέτειες, ζωντανές, αληθινές, ποιητικές, τρυφερές, ανθρώπινες, συγκινητικές.

Η συμμετοχή της σ’ αυτό τον αγώνα καθόρισε την προσωπική ζωή της. Παράλληλα μέσα στην Κατοχή σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Ενώ φοιτούσε στη δραματική σχολή το 1943 γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο, το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1945.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο ο σύζυγος της διέφυγε στην Τασκένδη. Η Ζέη προσπάθησε να τον ακολουθήσει αλλά την συνέλαβαν και την εξόρισαν στη Χίο. Ύστερα από προσπάθειες έξι ετών, το 1954 επανασυνδέθηκε με τον σύζυγο της στην Τασκένδη. Απέκτησαν δυο παιδιά,την Ειρήνη και τον Πέτρο.

Το 1957 μετακόμισαν στη Μόσχα, όπου σπούδασε και στο τμήμα σεναριογραφίας του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πάλι το 1967, με τον ερχομό της Χούντας — αυτή τη φορά για το Παρίσι — και να επιστρέψει οριστικά το 1974.

Η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», «Το καπλάνι της βιτρίνας» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», συμπεριλαμβάνονται στα διαχρονικά μπεστ σέλερ της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Εκτός από την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους. Διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.

Το Καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο – σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. 

Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η προσφορά και το έργο της στην παιδική λογοτεχνία. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.


Βιβλία της Άλκη Ζέη είναι:

Το καπλάνι της βιτρίνας διήγημα (1963)

Κοντά στις ράγες παιδικό μυθιστόρημα (1966)

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου μυθιστόρημα (1971)

Αρβυλάκια και γόβες παιδικό μυθιστόρημα(1975)

Ο θείος Πλάτων μυθιστόρημα(1975)

Κοντά στις ράγες διήγημα (1977)

Μια Κυριακή του Απρίλη διήγημα (1978)

Τα παπούτσια του Αννίβα μυθιστόρημα (1979)

Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους) διήγημα (1987)

Η μωβ ομπρέλα μυθιστόρημα (1989)

Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων παιδικό μυθιστόρημα (1990)

Ό Ψεύτης Παππούς παιδικό διήγημα (1992)

Ματίας παιδικό διήγημα [Ά Κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας το 2001](1993)

Σπανιόλικα Παπούτσια διήγημα (1994)

Γατοκουβέντες παιδικό μυθιστόρημα (1996)

Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα.. παιδικό μυθιστόρημα (1998)

Νεανική Φωνή Ο τιμωρός μυθιστόρημα (1999)

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της παιδικό μυθιστόρημα (2002)

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο (2013)

Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά; (2017)

Ένα παιδί από το πουθενά (2019)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο