5 Δεκ 2019

Σωτήρης Μουστάκας. Ο αγώνας του για την ένωση Κύπρου – Ελλάδας, η φυλακή στα 15 και ο μεγαλύτερος φόβος του


Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν ένας γνήσιος κωμικός ηθοποιός. Μπορεί οι ρόλοι που ερμήνευσε να ήταν κλασικοί ωστόσο ταυτίστηκε από το κοινό με το γέλιο.

Υπήρξε ένα από τα βασικά ...
ονόματα της επιθεώρησης. Χωρίς να διστάζει να τσαλακώνει την εικόνα του. Οι ρόλοι και οι μεταμφιέσεις του άφησαν εποχή.
Οι περισσότεροι που τον θαύμαζαν στο θέατρο και τον κινηματογράφο, δεν γνωρίζουν ότι ο Μουστάκας ήταν Κύπριος. Σε νεαρή ηλικία συμμετείχε στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών αγωνίστηκε την περίοδο 1955 – 1959 κατά της Βρετανικής κυριαρχίας. Σκοπός ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η ένωσή της με την Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε το 1940 και ήταν τότε 15 χρονών. Όπως χιλιάδες συμμαθητές του, έτσι και εκείνος, μυήθηκε στον αγώνα των Κυπρίων. Πήρε ενεργό μέρος στην εξέγερση. Ήταν το πρώτο απελευθερωτικό κίνημα, που βασίστηκε σε μαθητές του Λυκείου.

Ο Μουστάκας μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Ο νεαρός Σωτήρης Μουστάκαας όμως έγινε αντιληπτός από τους Άγγλους. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου κρατήθηκε για επτά μήνες και υπέστη όλες τις βρετανικές «περιποιήσεις».

Η φυλάκισή του, αν και δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο για την εποχή, τον αναστάτωσε πολύ, γιατί ο 15χρονος τότε μαθητής φοβήθηκε και πίστεψε ότι δεν θα γινόταν ποτέ ηθοποιός.


Ο Σωτήρης Μουστάκας και η συνάντηση με τον Νίκο Σταυρίδη

Ο Σωτήρης Μουστάκας, πριν από την περιπέτειά του με την ΕΟΚΑ, είχε ήδη αποφασίσει ότι ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Για τον ίδιο, στάθηκε μοιραία μια παράσταση που παρακολούθησε στη Λεμεσό με τον Νίκο Σταυρίδη. Μετά το τέλος του έργου, ο Σωτήρης πήρε το θάρρος και επισκέφτηκε τον μεγάλο ηθοποιό στο καμαρίνι του. Του ομολόγησε ότι ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια του. Ο Σταυρίδης του είπε να πάει να τον βρει στην Αθήνα όταν τελειώσει το σχολείο.

Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν ενθουσιασμένος. Γι’ αυτό, όταν λίγο καιρό μετά βρέθηκε στη φυλακή, απογοητεύτηκε. Νόμιζε ότι θα έχανε για πάντα το ραντεβού του με το Σταυρίδη και με την υποκριτική.

Παρά τις ανησυχίες του, το 1958, αφού τελείωσε την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού, κατάφερε να βρεθεί στην Αθήνα με πλαστό διαβατήριο.

Στις πρώτες εξετάσεις για τη δραματική σχολή απέτυχε, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έδωσε για δεύτερη φορά και τα κατάφερε.

Ο δρόμος για την καριέρα που ονειρευόταν, είχε ανοίξει.

Δεν είναι γνωστό αν πήγε τελικά στο ραντεβού με τον Νίκο Σταυρίδη, αλλά σίγουρα πέτυχε το όνειρό του. Έγινε ένας μεγάλος και πολύ αγαπητός ηθοποιός, που υπηρέτησε την τέχνη έως το τέλος της ζωής του στις 4 Ιουνίου 2007.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο