18 Οκτ 2019

Αυτή είναι η μεγαλύτερη λέξη στον κόσμο και χρειάζεται 3,5 ώρες για να την προφέρεις - Είναι σχεδόν αδύνατο να την γράψεις και να την πεις


Πως είναι δυνατόν μια λέξη να έχει 189.819 γράμματα και να θέλει περίπου 3,5 ώρες για να την προφέρεις; Και ...
ποια η χρήση της αφού είναι σχεδόν αδύνατο να την γράψεις η να την πεις;Η απάντηση είναι ότι το ζήτημα δεν είναι γλωσσολογικό αλλά επιστημονικό. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη λέξη, που στην συντομογραφία της ονομάζεται Titin, είναι στην ουσία μια γιγαντιαία πρωτεΐνη που ευθύνεται για την ελαστικότητα των μυών και παίζει σπουδαίο ρόλο στη μηχανική του μυοκαρδίου.

Ουσιαστικά η λέξη έχει δημιουργηθεί από βιολόγους που περιγράφουν την σύσταση της για αυτό και η γλωσσολογική χρησιμότητα της είναι μηδενική. Κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε ειδικά αν σκεφτούμε ότι η λέξη 'pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis' είναι η μεγαλύτερη λέξη που θα βρούμε στο Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης και έχει μόνο 45 γράμματα.

Μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ, γιατί να την διαβάσετε είναι πρακτικά απίθανο, μιας και δεν θα την βρείτε σε κανένα λεξικό (αφού θα χρειάζονταν δεκάδες πυκνογραμμένες σελίδες για να χωρέσουν και τα 189.819 γράμματα). Αν πάλι θέλετε να την ακούσετε και έχετε περίπου 3,5 ώρες να ξοδέψετε δείτε το παρακάτω video.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο