Στην αρχαία Ελλάδα ξέρουμε πως υπήρχε κινητικότητα μεταξύ των πόλεων. Συνήθως ...
οι άνθρωποι ταξίδευαν από τη θάλασσα για μεγαλύτερη ασφάλεια και για μεγαλύτερη άνεση.
οι άνθρωποι ταξίδευαν από τη θάλασσα για μεγαλύτερη ασφάλεια και για μεγαλύτερη άνεση.
Οι Αρχαίοι λοιπόν ξέρουμε πως ταξίδευαν. Ταξίδευαν όμως για διασκέδαση όπως κάνουμε εμεις; Όχι. Ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους, για λόγους υγείας, αλλά και για θρησκευτικούς λόγους.
Όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος οι Αρχαίοι πήγαιναν σε μεγάλα ιερά για να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε δρώμενα ή να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αρκετές φορές ταξίδευαν για να συμμετάσχουν σε γιορτές, όπως ήταν τα Παναθήναια και τα Μεγάλα Διονύσια στην Αθήνα. Ακόμη πήγαιναν στο μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς, για να ζητήσουν τη γνώμη της θεότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημά τους.
Αυτοί που πρώτοι καθιέρωσαν διακοπές για ξεκούραση ήταν οι αρχαίοι Ρωμαίοι οι οποίοι είχαν και εξοχικά σπίτια για να αλλάζουν μέρος και να μη βαριούνται! Όμως στις παραθαλάσσιες περιοχές πήγαιναν μόνο την άνοιξη ενώ το καλοκαίρι έφευγαν για ορεινές περιοχές Οι πλουσιότεροι μάλιστα από αυτούς διέθεταν περισσότερες από μια εξοχικές κατοικίες, και όχι μόνο γιατί ο πλούσιος Ρωμαίος ήθελε να αποφύγει τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού αλλά και το θόρυβο των κοινών θνητών που συνωστίζονταν στις παραλίες.
Πολλοί έκτιζαν τις επαύλεις τους δίπλα στη θάλασσα με τμήματά τους να εισχωρούν μέσα σ’ αυτήν ώστε να μπορούν να ψαρεύουν ακόμη και από τις κρεββατοκάμαρές τους!