16 Ιουν 2019

Ερωτικές επιστολές του Λέοναρντ Κοέν πουλήθηκαν 1,2 εκατ. δολάρια


Ερωτικές επιστολές που έγραψε ο Λέοναρντ Κοέν στη σύντροφο και μούσα του πουλήθηκαν σε δημοπρασία σε πενταπλάσια τιμή από ...
την αρχικά εκτιμώμενη.

Στη δημοπρασία του οίκου Christie’s, οι επιστολές προς την Μαριάν Ιλέν πουλήθηκαν συνολικά έναντι 1,2 εκατ. δολαρίων.Η σχέση τους, που ήταν πηγή έμπνευσης για τα κλασικά τραγούδια του τραγουδιστή, συνθέτη και ποιητή Λέοναρντ Κόεν, όπως τα «Bird on a Wire», «Hey, That’s No Way to Say Goodbye» και «So Long, Marianne».

Έζησαν μαζί στην Ύδρα τη δεκαετία του 1960, περίοδος που αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική για τον νεαρό Καναδό ποιητή στην ηλικία των 20 ετών.

Η επιστολή που πουλήθηκε ακριβότερα ήταν εκείνη που ο Λέοναρντ Κοέν, έγραψε το 1960 και στην οποία περιγράφει ότι ήταν «μόνος με άπειρα λεξικά γλώσσας». Η επιστολή πουλήθηκε έναντι 75.000 δολαρίων – πολύ παραπάνω από την αρχική εκτιμώμενη τιμή των 13.000 δολαρίων.

Ένα γράμμα του 1964 με το παράπονο του Λέοναρντ Κοέν ότι είναι «διάσημος αλλά κενός» αγοράστηκε έναντι 46.000 δολαρίων.

«Τραγούδησα στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά χθες το βράδυ» αποκαλύπτει ο Κοέν σε επιστολή που έστειλε στη Μαριάν τον Φεβρουάριο του 1967. Μετά από χρόνια παλεύοντας ως ποιητής και μυθιστοριογράφος, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στη μουσική. Είχε τη στήριξη της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Τζούντι Κόλινς, η οποία έγραψε το Suzanne με μεγάλη επιτυχία και το πρώτο του άλμπουμ «Songs of Leonard Cohen, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1967. Η επιστολή είναι γραμμένη σε επιστολόχαρτο του Penn Hotel και κατά τη διάρκεια παραμονής εκεί ο Κοέν έγραψε το «Hey, That’s No Way to Say Goodbye».

Η Μαριάν Ιλέν πέθανε στην πατρίδα της, στο Όσλο της Νορβηγίας τον Ιούλιο του 2016 σε ηλικία 81 ετών.

Ο Λέοναρντ Κοέν πέθανε λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους σε ηλικία 82 ετών.

Σύμφωνα με το CBC News, οι επιστολές πουλήθηκαν από την οικογένεια της Ιλέν και οι ταυτότητες των αγοραστών δεν αποκαλύφθηκαν.

Εκτός από τα ερωτικά γράμματα μία ιταλική μπρούτζινη καμπάνα, του 15ου ή 16ου αιώνα, που κοσμούσε μία σκάλα του σπιτιού της Μαριάν στην Ύδρα, προτού μετακομίσει στο σπίτι του Λέοναρντ Κοέν και αποτέλεσε έμπνευση για το τραγούδι του «Anthem» του 1992 πουλήθηκε 107.000 δολάρια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο