5 Απρ 2019

25 χρόνια χωρίς τον Κερτ Κομπέιν: Οι θεωρίες συνωμοσίας για το θάνατό του (pics)


O τραγουδιστής των Nirvana αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, όμως το πτώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά..
Στις 5 Απριλίου του 1994 ο Κερτ Κομπέιν αυτοκτόνησε στο σπίτι του στο Σιάτλ, 




σοκάροντας την κοινή γνώμη και βυθίζοντας στη θλίψη τα εκατομμύρια των φαν του σε όλο τον πλανήτη. Ο frontman των Nirvana έδωσε τέλος στη ζωή του με καραμπίνα και το πτώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά, στις 8 Απριλίου. Ήταν μόλις 27 ετών...


Οι θεωρίες συνωμοσίας

To πτώμα του Κομπέιν βρέθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Ο Κομπέιν βρέθηκε νεκρός, πεσμένος στο πάτωμα, κρατώντας το όπλο με το οποίο αφαίρεσε τη ζωή του. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως πέθανε στις 5 Απριλίου 1994.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του και για αρκετά χρόνια, οι θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονταν ήταν πολλές, καθώς οι φαν του αρνούνταν να δεχτούν το γεγονός της αυτοκτονίας του. Οι περισσότερες έκαναν λόγο για δολοφονία του Κομπέιν από τη σύζυγό του Κόρτνεϊ Λαβ. Οι θεωρίες αυτές υποστήριζαν ότι δεν είχαν βρεθεί αποτυπώματα στο όπλο, ότι η καραμπίνα είχε τρεις σφαίρες μέσα ενώ η μια ήταν αρκετή για κάποιον που θέλει να αυτοκτονήσει και πως στο αίμα του βρέθηκε τεράστια ποσότητα ηρωίνης η οποία αν δεν τον έριχνε σε κώμα, ήταν αρκετή να τον σκοτώσει από μόνη της.


To σημείωμα αυτοκτονίας που άφησε

Οι οπαδοί των θεωριών αυτών υποστήριζαν ακόμα ότι το τέλος του σημειώματος δεν το έγραψε ο ίδιος, ενώ διάφοροι γραφολόγοι έλεγαν ότι ο γραφικός χαρακτήρας ήταν διαφορετικός στην αρχή και το τέλος. Κάποιοι έκαναν λόγο και για ένα τσιγάρο που βρέθηκε στο σταχτοδοχείο (μαζί με δικά του) στο δωμάτιο που αυτοκτόνησε το οποίο ήταν διαφορετικής μάρκας από αυτή που συνήθιζε να καπνίζει ο Κομπέιν.

Γνωστός υπέρμαχος των θεωριών αυτών υπήρξε ο Τομ Γκραντ, ο ντετέκτιβ που είχε προσλάβει η Κόρτνεϊ Λαβ για να βρει τον Κομπέιν όταν το έσκασε από το κέντρο απεξάρτησης του Λος Άντζελες. Ο Γκραντ, ο οποίος έχει γράψει και βιβλίο για το μυστηριώδη -κατά τη γνώμη του- θάνατο του μουσικού, έχει κατηγορήσει δημοσίως την Λαβ ότι δολοφόνησε το σύζυγός της. Η Λαβ δεν κινήθηκε ποτέ νομικά κατά του Γκραντ για τις κατηγορίες εναντίον της. Στηρίζοντας τις κατηγορίες του ο Γκραντ μεταξύ άλλων έλεγε ότι ο Κομπέιν σκόπευε να αποχωρήσει από τους Nirvana αλλά και να ζητήσει διαζύγιο από τη γυναίκα του, κάτι που επιβεβαίωνε και η νταντά της κόρης τους, Φράνις Μπιν, επικαλούμενη συζητήσεις που έκανε το ζευγάρι. Επίσης πίστευε ότι η Λαβ είχε εξαφανίσει το όπλο της αυτοκτονίας με τη δικαιολογία ότι ότι εναντίον της οπλοκατοχής μετά την αυτοκτονία του Κομπέιν, εξαφανίζοντας παράλληλα και τα πειστήρια με αυτό τον τρόπο. Ο Τομ Γκραντ έδωσε μεγάλη μάχη για να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης από την αστυνομία κάτι που τελικά κατάφερε να γίνει.

Η αστυνομία του Σιάτλ επανεξέτασε την υπόθεση του θανάτου του Κομπέιν και κατέληξε ξανά στο συμπέρασμα ότι ο frontman των Nirvan έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Μάλιστα το Μάρτιο του 2014 δημοσίευσε για πρώτη φορά τις φωτογραφίες που τράβηξαν αστυνομικοί από το χώρο που τον βρήκαν στις 8 Απριλίου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται φωτογραφία της καραμπίνας με τη οποία αυτοκτόνησε ο Κομπέιν, καταρρίπτοντας έτσι τη θεωρία ότι το όπλο είχε εξαφανιστεί και καταστραφεί.
Η καραμπίνα με την οποία αυτοκτόνησε ο Κομπέιν


10+1 άγνωστα πράγματα για τον Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν εκτός από frontman των Nirvana, ταλαντούχος, επιτυχημένος μουσικός και εκείνος που θεμελίωσε τη grunge μουσική, ήταν και ένα σωρό αλλά πράγματα. Παρακάτω ακολουθούν 10+1 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για τη ζωή του.

Ο Κομπέιν ήταν ένα ήσυχο και χαριτωμένο παιδάκι, ωστόσο ο χαρακτήρας και η ψυχολογική του κατάσταση άρχισε να αλλάζει δραματικά όταν στα εννέα του χρόνια βίωσε το χωρισμό των γονιών του. Σε συνέντεξή του το 1993 δήλωνε για το γεγονός που επηρέασε βαθιά τη ζωή του: «Θυμάμαι να νιώθω ντροπή για κάποιο λόγο. Ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα πια να αντικρίσω κάποιους φίλους μου από το σχολείο, γιατί ήθελα να έχω την κλασική, συνηθισμένη οικογένεια. Ήθελα αυτή την ασφάλεια». 

Πριν δημιουργήσει τους Nirvana, ο Κομπέιν υπήρξε μέλος μιας punk μπάντας με το όνομα Fecal Matter. Το γκρουπ κυκλοφόρησε ένα μοναδικό τραγούδι που είχε τίτλο «Spank Thru».

Εκτός από εξαιρετικός μουσικός ήταν επίσης ταλαντούχος visual artist. Από τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας ο Κομπέιν έδειξε το ταλέντο στη μουσική αλλά και το σχέδιο. Μεγαλώνοντας, τα σκίτσα του, τα περισσότερα από τα οποία απεικόνιζαν σκοτεινές και βίαιες σκηνές, λειτουργούσαν ως μέσα έκφρασης του ψυχισμού του, αποτυπώνοντας το άγχος και τη θλίψη που έκρυβε μέσα του. Τα προηγούμενα χρόνια τα έργα του Κομπέιν είδαν το φως της δημοσιότητας και παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις έλκοντας το ενδιαφέρον των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης.

Η οικογένειά του είχε ιστορικό στις αυτοκτονίες όπως επίσης και στις ψυχικές ασθένειες. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, δυο θείοι του Κομπέιν είχαν επίσης αυτοκτονήσει με όπλο ενώ ήταν κοινό μυστικό ότι έπασχαν από διπολική διαταραχή και κατάθλιψη. 

Ο Κομπέιν είχε ψυχολογικά θέματα και εμμονές με το σώμα του, καθώς φανταζόταν ότι έπασχε από δυσμορφίες και ελαττώματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το γεγονός ότι δεν ένιωθε καθόλου καλά με το δέρμα του και ήθελε να το καλύπτει με ριχτά ρούχα, ενώ παράλληλα προσπαθούσε διακαώς να παχύνει. Ο Κριστ Νοβόσελιτς, συνδημιουργός των Nirvana, θυμάται ότι πάντα τους έλεγε για το πόσο άσχημο θεωρούσε τον εαυτό του και αναφέρει το εξής περιστατικό: «μια μέρα θυμάμαι, κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και σχεδόν έκλαψε γιατί ένιωθε χάλια για το δέρμα του».


Το τραγούδι «Polly» των Nirvana το οποίο βρίσκεται στο θρυλικό άλμπουμ του 1991 «Nevermind» αναφέρεται σε πραγματικό βιασμό. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα τραγούδια της μπάντας το οποίο έγραψε ο Κομπέιν όταν διάβασε για το βιασμό ενός 14χρονου κοριτσιού. Το τραγούδι είναι γραμμένο από την οπτική της έφηβης κοπέλας, ενώ ο τίτλος του επιλέχθηκε διότι ο Κομπέιν έκρινε ότι το Polly δήλωνε αθωότητα.

Ωστόσο, ο frontman των Nirvana απεχθανόταν το πιο διάσημο τραγούδι του. Ο λόγος για το εμβληματικό κομμάτι των Nirvana «Seems like teen spirit», επίσης από το «Nevermind», το οποίο πραγματικά μισούσε. Αν και ήταν το κομμάτι που εκτόξευσε την καριέρα του γκρουπ στις αρχές του '90 και έβαλε τα θεμέλια της grunge μουσικής, ο Κομπέιν το είχε βαρεθεί, για την ακρίβεια το είχε σιχαθεί και αρνιόταν να το παίζει ζωντανά στις συναυλίες.

Το τραγούδι του γκρουπ «Frances Farmer will Have Her Revenge on Seattle», μέσα από το δίσκο του 1993 «In Utero» είναι αφιερωμένο σε ένα από τα πρώτα «κακά» κορίτσια του Χόλιγουντ, την ηθοποιό Φράνσις Φάρμερ η οποία υπήρξε μούσα του Κομπέιν και ολόκληρου του grunge κινήματος.


Ο Κομπέιν πάλευε επί χρόνια με τους δαίμονές του και ένας από αυτούς ήταν ο εθισμός του στην ηρωίνη ο οποίος τον διέλυσε. Μάλιστα έλεγε ότι άρχισε να κάνει καθημερινή χρήση για να ανακουφιστεί από τους χρόνιους στομαχικούς πόνους που ένιωθε. Πόνους που κανένας γιατρός ποτέ δεν διέγνωσε την αιτία. Στο ημερολόγιο του έγραφε «Αποφάσισα ότι αφού νιώθω σαν τζάνκι, ας γίνω λοιπόν ένα». Έφτασε στο σημείο να ξοδεύει 100 δολάρια την ημέρα για τη δόση του...

Το Μάρτιο του 1994 ο Κομπέιν ήταν σε κώμα σε νοσοκομείο της Ρώμης, λόγω υπερβολικής δόσης. Οι φήμες έλεγαν ότι ο μουσικός είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει. Ένα μήνα μετά και λίγο πριν τα... καταφέρει με τη δεύτερη προσπάθεια, βρισκόταν σε κέντρο απεξάρτησης του Λος Άντζελες από όπου έφυγε κρυφά... Λίγα 24ωρα μετά βρέθηκε νεκρός...

Το σημείωμα της αυτοκτονίας είχε παραλήπτη τον «Boddah», τον φανταστικό φίλο των παιδικών του χρόνων και αντανακλούσε την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόταν εκείνη την εποχή. Το σημείωμα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και μεταξύ άλλων αναφερόταν και στα χρόνια προβλήματα που είχε με το στομάχι του. Τα τελευταία λόγια που έγραψε ήταν ένα απόφθεγμα του ήρωά του Νιλ Γιανγκ που έλεγε «καλύτερα να καείς παρά να ξεθωριάσεις».

Δείτε στη συνέχεια τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2014 η αστυνομία του Σιάτλ από το χώρο όπου αυτοκτόνησε ο Κερτ Κομπέιν στις 5 Απριλίου 1994.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο