21 Μαρ 2019

Οι «Δρόμοι της Αραβίας» στο Μουσείο Μπενάκη


Έρχεται στην Ελλάδα η έκθεση που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο την πολιτισμική εξέλιξη της Αραβίας - Από ...
21/3 έως 26/5




Ξεκίνησε από τον Λούβρο το 2010. Ταξίδεψε σε πόλεις τριών ηπείρων και τώρα έρχεται στην Αθήνα, στον 16ο σταθμό της, στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία» μας καλεί να μυηθούμε στον πολυδιάστατο χαρακτήρα και την ιστορία της Αραβικής Χερσονήσου από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τον 20ό αιώνα. 

Αγάλματα μεγάλων διαστάσεων, χρυσά κτερίσματα, επιτύμβιες στήλες και πολύτιμες θρησκευτικές προσφορές αποτελούν ορισμένα μόνο από τα αντικείμενα της έκθεσης που θα καλωσορίσουν το ελληνικό κοινό στην ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της χερσονήσου από τις 21 Μαρτίου έως τις 26 Μαίου, στον αριθμό 138 της οδού Πειραιώς. 

Μέσα από τα ευρήματα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με προϊστορικές μετακινήσεις, εμπορικές διαδρομές που συνέδεαν τη χερσόνησο με τη Μεσόγειο, τη Μεσοποταμία και γενικότερα την Ασία, αποκαλύπτεται με μοναδικό τρόπο η πολιτισμική εξέλιξη της Αραβίας.

Την ίδια ώρα η γεωγραφική εγγύτητα του ελληνορωμαϊκού κόσμου με την Αραβική Χερσόνησο και ο πολιτισμικός πλουραλισμός μεταξύ των δύο περιοχών διαφαίνεται μέσω πληθώρας αντικειμένων εμπνευσμένων από τις τέχνες της αρχαιότητας, που είτε μεταφέρθηκαν με τα καραβάνια είτε παρήχθησαν τοπικά.

Η έκθεση ξεκινάει με τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις, συνεχίζει με τους αρχαίους πολιτισμούς και συνεχίζει με αυτούς της ύστερης αρχαιότητας, έως την έλευση του Ισλάμ και την ισλαμική περίοδο καταλήγοντας στην ενοποίηση της Σαουδικής Αραβίας.

Διεύθυνση: Πειραιώς 138, Αθήνα 118 54

Τηλέφωνο: 21 0345 3111

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο