12 Ιαν 2019

Ο Χρήστος Κάλλοου μιλάει στον Στέφανο Καρυδάκη με αφορμή την παράσταση "Τρύπιο Βαρέλι" του Θεοδόση Πελεγρίνη


Με τον Χρήστο μας συνδέει μια φιλία πολλών ετών.   Η κουβέντα μαζί του είναι πάντα μια σκέτη απόλαυση.  Δύσκολο να ...
σταματήσεις και να βάλεις τελεία κάπου.  Είναι χείμαρρος που σε παρασύρει με τις ιστορίες του, 



τις δράσεις του, τις μουσικές - θεατρικές του γνώσεις και παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Γράφει ο Στέφανος Καρυδάκης

Τον συνάντησα σπίτι του με αφορμή την παράσταση "Τρύπιο βαρέλι" του Θεοδόση Πελεγρίνη που σκηνοθετεί η Άννα Σωτρίνη και στην οποία παίζει και ο ίδιος μέσα απο τα video art που επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο γιος του Ευάγγελος Κάλλοου.
Εκεί μεταξύ ενός ταψιού γαλακτομπούρεκου (είναι το αγαπημένο του γλυκό) μερικά φλιτζάνια τσάι και μπισκότα μιλήσαμε για όλα (σχεδόν)


Λοιπόν Χρήστο, γιατί Το Τρύπιο Βαρέλι;

Γιατί μ’ αρέσει η παρέα που το απαρτίζει. Θεοδόσης Πελεγρίνης- συγγραφέας-ηθοποιός, Άννα Σωτρίνη- σκηνοθέτης, Πάγια Βεάκη-σκηνογράφος, Ευάγγελος Κάλλοου- video art κι ο νέος της παρέας Γιάννης Παπαθύμνιος-ηθοποιός. Είναι σαν να συνεργαζόμαστε χρόνια κι αυτό βγαίνει στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη. Προσπαθώ βέβαια να καταλάβω γιατί τους προκαλώ ενδιαφέρον, γιατί τους κεντρίζει ο απέναντι γείτονας, με την ρεπούμπλικα και τα κιάλια. Υπάρχω, με φαντάζονται; Είμαι ο τρόπος να ξεφύγουν από την μονότονη καθημερινότητα; Ή απλά τους είμαι απαραίτητος; 


Ποια η γνώμη σου για τον Θεοδόση Πελεγρίνη;

Με ενοχλεί η κακόπιστη κριτική, αυτών που χωρίς να έχουν προσωπική άποψη ξεστομίζουν ανοησίες του τύπου: γιατί δεν ασχολείται με αυτό που γνωρίζει, την διδασκαλία (ακαδημαϊκός). Ε λοιπόν όχι, Και συγγραφικά και υποκριτικά καταθέτει τάλαντο. Με κουράζουν αφάνταστα οι ανώριμοι παντογνώστες. 


Μεταξύ άλλων είσαι και ενεργό μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Σε τι συνθήκες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι νέοι ηθοποιοί;

Με στενοχωρεί που τα νέα παιδιά ενώ κάνουν όνειρα, δυσκολεύονται τόσο με αυτές τις συνθήκες που τους έχουν εγκλωβίσει. Θεωρώ ότι οφείλουν να αγωνίζονται, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά σε συλλογικό. Το επάγγελμα του ηθοποιού ήταν και θα είναι πάντα ένας διαρκής αγώνας. 


Γιατί κάνεις θέατρο Χρήστο;

Γιατί είναι τρόπος ζωής για μένα. Θέλω να βρίσκομαι στη σκηνή ενός θεάτρου ή μιας μουσικής σκηνής και να επικοινωνώ με τον κόσμο. Για μένα είναι σπουδαίο το να παίζω σε ένα μικρό θέατρο στο Γκάζι όσο και στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. 


Τα δύσκολα παιδικά σου χρόνια θεωρείς ότι σε δυσκόλεψαν ή σε ωφέλησαν;

Οι άσχημες συνθήκες που βίωσα κυρίως στο ορφανοτροφείο, δεν ήταν ότι καλύτερο, Η έλλειψη πατέρα, παιχνιδιών, απομόνωση μένουν βαθιά ριζωμένα στην ψυχή. Εγώ, μαζί με άλλους ζαννειοτρόφους, ακόμα και τώρα μαζευόμαστε, χαμογελάμε, συζητάμε, ενωμένοι σε μια σχέση άρρηκτη, ιερή. Τέτοιες σχέσεις αναζητώ και στο θέατρο. Η φιλία και η συνεργασία βοηθούν και στην επιβίωση και στην τέχνη, οπότε βλέπω και τους συναδέλφους μου με τον ίδιο αδελφικό τρόπο που βλέπω και αυτά τα παιδιά.


Έχεις ξανασυνεργαστεί με την Άννα Σωτρίνη στο Μπλοκ Ιχνογραφίας, αλλά αυτή τη φορά σε σκηνοθετεί ο γιός σου Ευάγγελος. 

Πιστεύω ότι η Άννα με τον Βαγγέλη ταιριάζουν πολύ καλλιτεχνικά και το να συνεργάζομαι και με τους δυο σε ένα project είναι πολύ όμορφο. Ο Βαγγέλης σε αυτή την παραγωγή με σκηνοθέτησε στα video art. Μου έβγαλε λίγο την πίστη με την τελειομανία του αλλά το τελικό αποτέλεσμα με χαροποίησε. Εκτιμώ τον νεαρό ταλαντούχο κινηματογραφιστή υιό. 


Λοιπόν Χρήστο, θα σου μερικές λέξεις και θέλω μονολεκτικές απαντήσεις 

Ηθοποιός: χάρισμα

Χρήμα: ανάγκη

Μουσική: άλλοθι 

Πολιτική: αμνοί

Θέατρο: ζωή


Οι Rebels τραγουδάνε ακόμη; Και συγκεκριμένα πες μας τι κάνεις με την μπάντα σου. Ξέρω ότι κάνεις εμφανίσεις και εδώ και στην Αγγλία

Οι Rebels τραγουδάνε πάντα. Έτσι κι αλλιώς η ζωή είναι για επαναστάτες. Ένας τρόπος αντίδρασης είναι και το τραγούδι. Εμφανίζομαι σε διάφορα club Αθήνα και Manchester. Μέσα στην άνοιξη θα γίνει μια μεγάλη συναυλία στο Λονδίνο. 


Ποιοί είναι οι μουσικοί σου συνεργάτες;

Είναι πολλοί και καλοί. 

Στην τελευταία συναυλία ο Γιώργος Τσοκάνης, η Μαρίνα Τσοκάνη, ο Δημήτρης Σαββαΐδης, και ο Χρήστος Αλεξόπουλος



Τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Μια νέα δισκογραφική δουλειά,και  προετοιμασίες μιας παράστασης στη Αθήνα και μιας συναυλίας στο Λονδίνο.


Τέλος επειδή όπως λένε, μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, θέλω να μου δώσεις πέντε φωτογραφίες και να πεις λίγα  λόγια για την κάθε μια.


Όλοι οι συντελεστές του έργου "Τρύπιο βαρέλι" Παπαθυμνιος Πελεγρινης Σωτρινη Καλλοου 

 Κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας 


Αν δεν γευματίσεις στο Πικαντίλι στην BAFTA τό θεατρικό- κινηματογραφικό μέλλον περιορισμένο γεωγραφικά και καλλιτεχνικά 

 Θεωρώ σημαντικό νά ερμηνεύει κάποιος τόν Αβραάμ Ιεζεκιήλ Μπεναρόγια ιδρυτή τού ΣΕΚΕ στό ντοκιμαντέρ  χρόνια (ΚΚΕ)

 Από μικρό στην Επίδαυρο πλύση εγκεφάλου για την τέχνη


Όση καριέρα μικρή ή μεγάλη ο καλύτερος ρόλος αυτός τού Πατέρα 


Το τρύπιο βαρέλι παίζεται κάθε Πέμπτη στο θέατρο Αλκμήνη. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο