11 Ιουλ 2018

Υστατη έκκληση της Καμεράτας σε Τσίπρα: 4 χρόνια παίζουμε απλήρωτοι και ανασφάλιστοι


Μία άμεση, οριστική και βιώσιμη λύση για την επιβίωση της Καμεράτας ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα ...
οι οχτώ μόνιμοι μουσικοί της ορχήστρας, απευθύνοντας- με ανοιχτή επιστολή τους- μία ύστατη έκκληση στον πρωθυπουργό.
«Εχουμε τέσσερα χρόνια που παίζουμε απλήρωτοι και ανασφάλιστοι», αναφέρουν στην επιστολή τους. «Δεν αντέχουμε άλλο και ζητάμε τη βοήθειά σας για να μην κλείσει ένας μουσικός οργανισμός που τίμησε την Ελλάδα και γνωρίζει σήμερα την απαξίωση. Παρακαλούμε θερμά στη διαμεσολάβησή σας. Κάθε μέρα που περνά οδηγούμαστε από την απόγνωση στον καλλιτεχνικό και εργασιακό μας θάνατο», καταλήγει η επιστολή προς τον κ. Τσίπρα.

«Ζητάμε να συγκροτηθεί άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο για να ξέρουμε αν θα ζούμε την επόμενη μέρα και να γίνει εκκαθάριση των οφειλών» είπε ο Ηλίας Σακαλάκ εκπροσωπώντας τους εναπομείναντες μουσικούς της Καμεράτας, σε συνέντευξη Τύπου.

«Η απουσία Διοικητικού Συμβουλίου από το 2015 έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της οποιασδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης, και όχι μόνον. Από τον Απρίλιο του 2015 λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας. Το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μισθών δεν έχουν καταβληθεί εξαθλιώνοντάς μας και φέρνοντας μας πολλές φορές στη θέση να μην μπορούμε να μεταβούμε ούτε στον χώρο εργασίας μας λόγω έλλειψης χρημάτων» ανέφερε ακόμη.

«Παρόλο το ανεπίτρεπτο αυτό γεγονός, με την υπερπροσπάθεια των μουσικών της και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, η ορχήστρα συνεχίζει τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι έχει δημιουργηθεί το παράδοξο, η μία και μοναδική ελληνική ορχήστρα που διαπρέπει διεθνώς να είναι στην πατρίδα της ο φτωχός συγγενής σε σχέση με τα άλλα κρατικά μουσικά σύνολα», δήλωσε επίσης.


Υπ. Πολιτισμού: Εχει δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση

Το υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση, για την οριστική επίλυση του θέματος της Καμεράτας ΜΕΟΕ, της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, «λαμβάνοντας υπόψη το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού».

Με αυτόν τον τρόπο, σημείωνε το υπουργείο, θα δοθούν λύσεις στις «συσσωρευμένες και χρονίζουσες παθογένειες» των οργανισμών αυτών. Ειδικότερα για την Καμεράτα, ανέφερε ότι «σχεδιάζεται η ένταξη της ως μουσικό σχήμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».

«Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Αν το ΥΠΠΟΑ είχε έτοιμη λύση, όφειλε να μας την ανακοινώσει», σχολίασε σχετικά ο Ηλίας Σακαλάκ.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας, Γιώργος Πέτρου είπε πως χαίρεται που το ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί την κατάσταση και πως με την παρέμβασή του δείχνει «μία ευαισθητοποίηση και μία πρόθεση να βρεθεί κάποια λύση».

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στον διαχειριστικό έλεγχο που έχει διατάξει από τον περασμένο Ιούλιο το ΥΠΠΟΑ για τα οικονομικά της Καμεράτας.

«Η επίκληση ότι υπάρχει άρνηση να δοθούν τα στοιχεία είναι προσχηματική. Οι ορκωτοί λογιστές έχουν πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία και δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» υποστήριξε ο Παναγιώτης Δημαράς, πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Ενώ ο απολυμένος μουσικός της Καμεράτας, Θανάσης Μπλίκας σημείωσε ότι «είναι αναληθές να λέγεται ότι οι ορκωτοί λογιστές δεν κάνουν την δουλειά τους. Το αρχείο της Καμεράτας είχε δοθεί στον Θεόδωρο Στάθη (πρόεδρος του προηγούμενου Δ.Σ. της Ορχήστρας) και αυτός έχει την απόλυτη ευθύνη».


Η επιστολή των μουσικών της Καμεράτας προς τον Αλέξη Τσίπρα

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Καθώς γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για τον πολύπαθο χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα, αλλά και για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, εμείς, οι Μουσικοί της Ορχήστρας Καμεράτα του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και θέτει εμπόδια στην λειτουργία και επιβίωση της πολυβραβευμένης μας ορχήστρας, απευθύνουμε ύστατη έκκληση σε εσάς προσωπικά, προκειμένου να βρεθεί άμεση, οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημά μας.

Η Καμεράτα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

Αδυναμία καταβολής επιχορήγησης από το Yπουργείο Πολιτισμού και χορηγίας από ιδιώτες

Μη καταβολή ενσήμων στο ΙΚΑ

Βιβλιάριο υγείας του Ι.Κ.Α. δίχως κάλυψη και ισχύ

Δεδουλευμένοι μισθοί ετών που δεν έχουν καταβληθεί

Σοβαρότατες άλλες εργασιακές επιπλοκές

Έχουμε 4 χρόνια που παίζουμε απλήρωτοι και ανασφάλιστοι!

Η Καμεράτα, που διανύει το 27 χρόνο της ζωής της, έχοντας γράψει ιστορία στη μουσική ζωή του τόπου αλλά και στην διεθνή και ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, κινδυνεύει να μην μπορέσει να γιορτάσει τα 28 της γενέθλια!

Εμείς, που σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή στηρίξαμε με προσωπικό, οικογενειακό και καλλιτεχνικό κόστος τη λειτουργία της Ορχήστρας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Δεν αντέχουμε άλλο και ζητάμε την βοήθεια σας για να μην κλείσει ένας Μουσικός Οργανισμός που τίμησε την Ελλάδα και γνωρίζει σήμερα την απαξίωση!


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Βοηθήστε το «ελληνικό θαύμα» (Neue Zurchner Zeitung) και το «αντίδοτο εναντίον της ελληνικής κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph) να επιβιώσει!

Σας παρακαλούμε θερμά στη διαμεσολάβηση σας.

Κάθε μέρα που περνά οδηγούμαστε από την απόγνωση στον καλλιτεχνικό και εργασιακό μας θάνατο!

Σας ευχαριστούμε θερμά!».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο