9 Ιουν 2018

Βρέθηκε αμύθητος αρχαίος θησαυρός του 5 π.Χ. αιώνα, μετά από φωτιά στη Φθιώτιδα [εικόνες]


Μπροστά σε ευρήματα έκπληξη βρέθηκαν πυροσβέστες ύστερα από την κατάσβεση φωτιάς σε ...
απόκρημνη περιοχή πάνω από το χωριό Μεγαλοπλάτανος στην Αταλάντη. 

Συγκεκριμένα οι πυροσβέστες στα αποκαΐδια βρήκαν αρχαία. Η ασφάλεια, σε έρευνά της βρήκε και άλλα αρχαία, ανεβάζοντας τα τεμάχια του ανεκτίμητου θησαυρού στα 320. 

Μαζί βρέθηκαν επίσης και διάφορα τελάρα και σύνεργα καθαρισμού και συγκόλλησης που ανήκαν στον 57χρονο ιδιοκτήτη του κτήματος που ξέσπασε η πυρκαγιά και οδήγησαν τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. 


Μάλιστα, σχετική ανακοίνωσε εξέδωσε χθες και το υπουργείο Πολιτισμού: 

Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε στις 7 Ιουνίου κατά τις μεσημεριανές ώρες στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, βορείως του χωριού Μεγαπλάτανος και νότια των Λιβανατών, στην περιοχή της Λοκρίδος, ανευρέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδος και από ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ, που συμμετείχε στην κατάσβεσή της, με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Σπαή, ταξίαρχο πυροσβεστικής. Τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση 150μ. περίπου, τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες. Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα, λόγω της φωτιάς έφεραν ίχνη αιθάλης ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού.


Η πλειονότητα των αντικειμένων, που ξεπερνούν τα 200, χρονολογείται στα κλασικά χρόνια (α΄ μισό του 5ου π.Χ.). Επίσης περιλαμβάνεται σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου. Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια, δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα ειδώλια ζώων, χοίρων, περιστεριών κλπ.


Η περιοχή της Λοκρίδος πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, για τις οποίες η ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των δραστών.​
Φωτογραφίες: Lamiareport.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο