7 Μαΐ 2018

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε η γυναίκα που έγινε μιούζικαλ - Η σύντομη ζωή της Εβίτα Περόν


Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919, εκτός γάμου, στην επαρχία της Αργεντινής. Ήταν ένα από ...
τα εξώγαμα τέκνα του γαιοκτήμονα Χουάν Ντουάρτε και της Χουάνα Ιμπαργκούρεν. 
Και οι δύο γονείς της είχαν καταγωγή από τη Χώρα των Βάσκων.

Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες για να γίνει τραγουδίστρια, ηθοποιός και αστέρι του σινεμά. Το 1944 γνώρισε τον τότε συνταγματάρχη Χουάν Περόν, ηγετικό στέλεχος της στρατιωτικής χούντας και παντρέυτηκαν ένα χρόνο αργότερα.

Το 1946, ο σύζυγός της εξελέγη πρόεδρος. Εκείνη απέκτησε μεγάλη επιρροή στα εργατικά στρώματα και το 1951 έβαλε υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος. Έκανε πολλά για την εργατική τάξη αλλά και τη θέση στης γυναίκας στην Αργεντινή, γι' αυτό και είχε την πλήρη στήριξή της πλειοψηφίας του λαού. Όμως λόγω των προβλημάτων υγείας της, στάματησε την καμπάνια.


Το 1952, λίγο πρίν από τον θάνατό της από καρκίνο σε ηλικία 33 ετών, πήρε τον τίτλο Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους από το Κογκρέσο. Στην τελευταία ιστορική ομιλία της από το περιβόητο μπαλκόνι, είπε στο πλήθος, πως μόνο αυτόν τον τίτλο ήθελε να κρατήσει. Στην σύντομη ζωή της αλλα και τα μετέπειτα χρόνια, οι συμπατριώτες της την αγιοποίησαν. Άλλοι πάλι την θεωρούν μια λαϊκίστρια που κατασπατάλησε τον πλούτο της χώρας. 


Η ταφή της Πρώτης Κυρίας, έγινε με τιμές Αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη. Τεράστιο και βαρύτατο ήταν το πένθος από τον λαό της Αργεντινής, που τόσο αγάπησε. Ωστόσο, υπήρχε και μέρος του λαού που την μίσησε. Οι εχθροί της έκλεψαν το λείψανό της και το μετέφεραν στην Ιταλία, όπου παρέμεινε για 16 χρόνια, πριν παραδοθεί ξανά στον Περόν.

Η Εβίτα Περόν έγινε μύθος όταν η ιστορία της έγινε κομμάτι της μαζικής κουλτούρας ως το αντικείμενο του μιούζικαλ “Εβίτα”. Το 1978 ο Andrew Lloyd Webber, μετέτρεψε την Εβίτα σε ποπ είδωλο, κάτι που απογειώθηκε 18 χρόνια αργότερα, όταν το μιούζικαλ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια την Madonna.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο