9 Απρ 2018

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ: Έκθεση - αφιέρωμα στον Ελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas


Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς παρουσιάζονται τα καρέ από τα ταξίδια του διάσημου ζωγράφου...
, στα οποία κατάφερε να αποτυπώνει με τον φακό του το βαθύτερο νόημα κάθε τόπου




Χρήστος Καράμπελας

Αφιερωμένη στον σημαντικό Ελβετό φωτογράφο Frédéric (Fred) Boissonnas είναι η έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138) έως τις 20 Μαΐου.

Ο Boissonnas (1858 - 1946) προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929, από τον βασιλιά Φουάντ Α΄, προκειμένου να να πάρει φωτογραφίες για μια πολυτελή έκδοση με τίτλο Αίγυπτος (1932). Το 1933 επέστρεψε για να ολοκληρώσει το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτής επίσκεψης αποτόλμησε μια φωτογραφική αποστολή προς το Όρος Σινά, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Κατά τη διάρκεια της αποστολής απαθανάτιζε τις βιβλικές τοποθεσίες όπως τις ταύτισε η ιερά παράδοση. Αυτή η σειρά φωτογραφιών προοριζόταν για μια δεύτερη έκδοση η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» επικεντρώνεται στο φωτογραφικό του έργο για τα δυο αυτά βιβλία, διερευνώντας οπτικά, από τη μια πλευρά, τις σύνθετες αφηγήσεις του νεοσυσταθέντος αιγυπτιακού κράτους (μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βρετανία) και, από την άλλη, την αναζήτηση έμπνευσης από τον ίδιο το φωτογράφο στην έρημο του Σινά.

Οι ζωγραφικές και ατμοσφαιρικές εικόνες του βιβλίου που προέκυψαν από το πρώτο ταξίδι συνδιαλέγονται με τις φωτογραφικές του αναζητήσεις στο Όρος Σινά λίγα χρόνια αργότερα. Κοινή τους θεματική που φαίνεται να γοητεύει ιδιαίτερα τον Boissonnas είναι ο τρόπος, με τον οποίο το παρελθόν εκδηλώνεται στη σύγχρονη ζωή, η αντίθεση μεταξύ του εφήμερου και του αιώνιου, του σύγχρονου και του αρχαίου.


Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111)

Ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 - 18.00,

Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 - 22.00,

Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά.

Τιμές εισιτηρίων:

κανονικό: 7 ευρώ

μειωμένο: 3,5 ευρώ

Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο