18 Απρ 2018

Το "Αντίο στο μεταίχμιο" υποψήφιο για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας


Έξι μήνες μετά την πρώτη του κυκλοφορία και το βιβλίο "Αντίο στο μεταίχμιο" του συγγραφέα Νέαρχου Κουρσάρου είναι ...
υποψήφιο για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου για το έτος 2017 στην κατηγορία: "Βραβείο Νέου Λογοτέχνη".
Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας αποτελούν έναν πολυετή και πολυσήμαντο θεσμό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την προαγωγή και προώθηση της λογοτεχνικής έκφρασης και του πνεύματος. Υποψήφια για βράβευση σε όλες τις κατηγορίες θεωρούνται τα έργα που έχουν εκδοθεί στην Κύπρο ή στο εξωτερικό από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, τα οποία έχουν κατατεθεί στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Οι κατηγορίες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας είναι:

Ποίηση, Μυθιστόρημα, Διήγημα/Νουβέλα, Μελέτη (Μονογραφία)/Δοκίμιο για τη Λογοτεχνία, Βραβείο Νέου Λογοτέχνη, Λογοτεχνία για Μικρά Παιδιά, Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους, Εικονογράφηση Λογοτεχνικού Βιβλίου.

Η συλλογή διηγημάτων "Αντίο στο μεταίχμιο" αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της, καθώς οι ιστορίες που περιλαμβάνει πραγματεύονται διάφορα κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν την ελλαδική αλλά και την κυπριακή κοινωνία όπως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα στερεότυπα, τον γάμο, την επιλόχειο κατάθλιψη, την ομοφυλοφιλία, το διαζύγιο και την απιστία, τη διεμφυλικότητα, την εξουσία, τον θάνατο και τη ζωή όλα δοσμένα μέσα από το πρίσμα της μυθοπλασίας. 

Το «Αντίο στο μεταίχμιο» αφορά σε δέκα μικρές ιστορίες κοινωνικού αλλά και ιστορικού περιεχομένου που στόχο έχουν να προβληματίσουν, να ψέξουν, να θίξουν αλλά και ν’ αναδείξουν πράγματα και καταστάσεις που ολοένα τείνουμε να προσπερνάμε. Ο τίτλος έχει διττή σημασία: από τη μια οι ήρωες αφήνουν / εγκαταλείπουν ένα κομμάτι τους είτε αυτό είναι η ανηλικότητα, η αφέλεια, η παλιά ζωή τους κ.ο.κ. και παραμένουν σε μια κατάσταση ενδιάμεση με ποικίλα συναισθήματα, άρα βρίσκονται στο μεταίχμιο και από την άλλη οι ίδιοι πάλι ήρωες ή και ο κάθε αναγνώστης που ενδεχομένως θα ταυτιστεί με κάποιον απ’ αυτούς, αποχαιρετούν τη «μεταιχμιακή κατάσταση» και ορίζουν τις κινήσεις τους με γνώμονα τα καινούργια δεδομένα της ζωής τους. Αυτό εναπόκειται στον καθένα από εσάς ξεχωριστά ν’ αποφασίσει βάζοντας και το δικό του τέλος στην κάθε ιστορία.

Ο Νέαρχος Κουρσάρος γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας (Κλασικές Σπουδές) και Δημοσιογραφίας και τώρα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα με έμφαση στο ελεύθερο ρεπορτάζ και την κριτική θεάτρου. Από μικρός ασχολήθηκε με τη συγγραφή την οποία και θεωρεί ως το μοναδικό του καταφύγιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής και λατρεύει το θέατρο. Απολαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο μετασχηματίζονται οι ιδέες στα λογοτεχνικά είδη ανά εποχή. Το «Αντίο στο μεταίχμιο» είναι η πρώτη του συλλογή διηγημάτων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα και Κύπρο, το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου «Οσελότου», καθώς επίσης και σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες απ’ όπου μπορείτε να το αναζητήσετε.


Δείτε εδώ τον κατάλογο με τα υποψήφια βιβλία για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Δείτε εδώ όλη την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του συγγραφέα ή εναλλακτικά στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=i850Yz6XZ0g&feature=share


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο