30 Απρ 2018

Αμερικανίδα κωμικός «διέλυσε» την εκπρόσωπο του Τραμπ στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου


Πριν ξεκινήσει το επίσημο Δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου το Σάββατο, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς...
- εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ - δήλωσε ότι είναι σημαντικό να παρευρεθούν σε αυτό στελέχη της κυβέρνησης. 




Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι άλλαξε γνώμη, αφού το ανελέητο «σφυροκόπημα» της κωμικού Μισέλ Γουλφ, παρουσιάστριας του event, παραλίγο να την κάνει να βάλει τα κλάματα.

Με τον Αμερικανό πρόεδρο να αρνείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να παρευρεθεί στο δείπνο, φοβούμενος προφανώς την παράδοση του «roast», δηλαδή της άγριας καζούρας (ανάμικτης με κριτική) από την παρουσιάστρια της βραδιάς, η Σάντερς βρέθηκε στο στόχαστρο της 32χρονης κωμικού. Μάλιστα, η χιουμοριστική «επίθεση» ήταν τόσο ανελέητη, που πολλοί κατηγόρησαν την Γουλφ ότι ξεπέρασε τα όρια και φέρθηκε με αδικαιολόγητη σκληρότητα στην Σάντερς.

Τι ειπώθηκε όμως σε αυτό το μόλις ενάμισι λεπτού «roasting» που έκανε την Σαντερς να ξεφυσά συγχυσμένη στην γωνιά της, υπομένοντας τις προσβολές της κωμικού. Η 32χρονη κωμικός ξεκίνησε λέγοντας ότι η παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου αποτελεί τιμή τους δημοσιογράφους και κατόπιν... συγκρίνοντάς την με τον χαρακτήρα της στριμμένης και σαδίστριας «Θείας Λίντια» από τη δημοφιλή σειρά «The Handmaid's Tale». 


«Κάθε φορά που η Σάρα ανεβαίνει στο πόντιουμ, ανυπομονώ να δω τι θα συμβεί. Ποτέ δεν είμαι σίγουρη τι θα ακούσουμε, μια ενημέρωση για τον Τύπο ή ένα μάτσο ψέματα. Στην πραγματικότητα όμως τη συμπαθώ. Νομίζω ότι είναι πολύ επινοητική. "Καίει" την αλήθεια και χρησιμοποιεί τις στάχτες για να φτιάξει το τέλειο smokey eye. Ίσως είναι το φυσικό της, ίσως είναι ψέματα (παραπέμποντας στο σλόγκαν της Maybelline - Maybe she's born with it, Maybe it's Maybelline). Πιθανότατα είναι ψέματα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Γουλφ για τη Σάντερς στην ομιλία της. 

Κριτικάροντας τα φεμινιστικά διαπιστευτήρια της Σάντερς, η Γουλφ έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποκαλέσει την κυβερνητική εκπρόσωπο «Μπάρμπα Θωμά των γυναικών» και κατηγορώντας την ότι απογοητεύει το φύλο της. Σημειώνεται ότι ο όρος «Μπάρμπα Θωμάς» (από τον γνωστό χαρακτήρα του μυθιστορήματος της Χάριερ Μπίτσερ Στόου) χρησιμοποιείται στις μέρες μας υποτιμητικά για να περιγράψει έναν μαύρο άνδρα που προδίδει τη φυλή του, υιοθετώντας συμπεριφορά λευκού και φερόμενος συχνά με δουλικό τρόπο.

Το σκληρό «roasting» στο ετήσιο Δείπνο των Ανταποκριτών αποτελεί παράδοση και συνήθως έχει στόχο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο ο Τραμπ αρνείται πεισματικά να παρευρεθεί, γνωρίζοντας ότι το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για εκείνον, δεδομένης της εκρηκτικής σχέσης του με τους δημοσιογράφους. 

Το γεγονός πάντως ότι η Σάντερς δέχτηκε αδιαμαρτύρητα όλα τα πυρά της Γουλφ έκανε πολλούς να δουν με άλλο μάτι την κυβερνητική εκπρόσωπο, και ακόμα και να επικρίνουν την κωμικό για τα αστεία που είχαν στόχο την εξωτερική της εμφάνιση.

Πρώτος και καλύτερος ο Τραμπ έσπευσε να επικρίνει με tweet του τόσο τον θεσμό του δείπνου, όσο και την ομιλία της Γουλφ. Αποκάλεσε «ντροπιαστικό» το event και άθλια την παρουσιάστριά του, προσθέτοντας ότι τα αστεία της ήταν τελείως αποτυχημένα.

The White House Correspondents’ Dinner was a failure last year, but this year was an embarrassment to everyone associated with it. The filthy “comedian” totally bombed (couldn’t even deliver her lines-much like the Seth Meyers weak performance). Put Dinner to rest, or start over!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 30, 2018

Ο προκάτοχος της Σάντερς, Σον Σπάισερ χαρακτήρισε την ομιλία της 32χρονης «ελεεινή», ενώ κατά τη διάρκειά της αποχώρησε από την αίθουσα η βοηθός της κυβερνητικής εκπροσώπου, Μερσέντες Σλαμπ.

Η Μάγκι Χάμπερμαν, ανταποκρίτρια στον Λευκό Οίκο για τους New York Times έγραψε στο Twitter: «Ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος κάθισε και άκουσε την σφοδρή κριτική για την εξωτερική της εμφάνιση, την εργασιακή της απόδοση κλπ αντί να αποχωρήσει, σε ένα event με live τηλεοπτική κάλυψη, είναι πράγματι εντυπωσιακό».

Ο κωμικός Τιμ Γιανγκ σχόλιασε ότι το «νούμερο» της συναδέλφου του ξεπερνούσε τα όρια της κωμωδίας και εξέφραζε μίσος.

Ωστόσο, άλλοι φαίνονται να πιστεύουν ότι η κριτική εναντίον της Σάντερς ήταν εύστοχη και ότι ο ρόλος της στην Κυβέρνηση Τραμπ δικαιολογεί ακόμα και τις σκληρές εκφράσεις της Γουλφ. 

«Δεν καταλαβαίνω γιατί προσβλήθηκε ο κόσμος. Τα αστεία ήταν εύστοχα και πετυχημένα. Η Σάρα προσβάλει συχνά κόσμο, οπότε πρέπει να μπορεί και να το δεχτεί, έστω για 90 δεύτερα. Μιλάμε για έναν ενήλικο άνθρωπο που υποστηρίζει και προωθεί τον Αμερικανό πρόεδρο και έχει κατά καιρούς πει φριχτά πράγματα», έγραψε σε ανάρτησή του ο σχολιαστής των NYT, Wajahat Ali.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο