18 Απρ 2018

Πουλήθηκε πίνακας του Χίτλερ για 60.000 ευρώ


Ελαιογραφία που αποδίδεται στον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε για 60.000 ευρώ από...
οίκο της Νυρεμβέργης πριν από λίγες ημέρες.
Ο πίνακας με τίτλο "Πορτρέτο κοριτσιού" φέρει την υπογραφή του ηγέτη της Ναζιστικής Γερμανίας, εχει διαστάσεις 63Χ48 εκατοστά και απεικονίζει μια γυναίκα σε ρουστίκ φόντο, ντυμένη με ανάλαφρο, εμπριμέ φόρεμα και καπέλο. 

Η γυναίκα αυτή φέρεται να είναι η Σαρλότ Λομπζουά, η οποία σύμφωνα με μελετητές ενδέχεται να ήταν ερωμένη του Χίτλερ κατά την περίοδο που αυτός ήταν στρατιώτης στον γερμανικό στρατό εν έτει 1916.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος πίνακας προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον για έναν ακόμη λόγο. Η γυναίκα που απεικονίζεται, εικάζεται σύμφωνα με ιστορικούς ερευνητές ότι ήταν η μάνα του παιδιού του Χίτλερ!

Μάλιστα ο γιος της, ο Ζαν Μαρί Λορέ, είχε στο παρελθόν υποστηρίξει ότι ήταν παιδί του Χίτλερ και της Σαρλότ. Ο Λορέ μάλιστα έδωσε στην αυτοβιογραφία του τον εξής τίτλο: «Το όνομα του πατέρα σου ήταν Χίτλερ» (Τοn père s' appellait Hitler).

Όσον αφορά την καλλιτεχνική... κλίση του Χίτλερ, η αγάπη του ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας για τη ζωγραφική είναι γνωστή σε όσους μελετούν τη ζωή του.

Σύμφωνα με ειδικούς μάλιστα ο Χίτλερ προσπάθησε τη δεκαετία του 1920 να ξεκινήσει καριέρα ζωγράφου, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Επειδή μάλιστα δεν είχε αναπτύξει το δικό του στιλ, είναι μέχρι σήμερα δύσκολο να εξακριβωθεί τόσο η αυθεντικότητα των έργων όσο και το γνήσιο της υπογραφής του.

Σημειώνεται πως το 2015 ο οίκος είχε πουλήσει μια υδατογραφία του κάστρου Νόισβανσταϊν στη Βαυαρία, που επίσης θεωρείται ότι είχε ζωγραφιστεί από τον «Φύρερ». Ο πίνακας εκείνος είχε πωληθεί αντί 100.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο πίνακες φέρουν την υπογραφή «A.Hitler»- ωστόσο είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά τους, καθώς δεν είχε αναπτύξει το δικό του καλλιτεχνικό στυλ.

Adolf Hitler’s painting of his French lover is expected to fetch $74,000 at an auction https://t.co/4Kuxhymedu pic.twitter.com/F3dq5XBAWn

— Luxurylaunches (@luxurylaunches) 9 Απριλίου 2018


Το χρονικό του πίνακα

To «Πορτραίτο κοριτσιού» αγοράστηκε από έναν Φλαμανδό βιομήχανο πριν από 50 χρόνια σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο δημοπρασιών Weidler, που έβγαλε τον επίμαχο πίνακα στο σφυρί. Ο ίδιος οίκος αναφέρει επίσης ότι διαθέτει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο ίδιος πίνακας έχει στο παρελθόν εκτεθεί σε διάφορες γκαλερί της Ιαπωνίας.

Επίσης ο οίκος Weidler επικαλείται τον ιστορικό Βέρνερ Μάζερ, ιστορικό και μελετητή του Χίτλερ, σύμφωνα με τον οποίο αποκλείεται η Σαρλότ Λομπζουά να είχε μείνει έγγυος από τον Χίτλερ. Ο Μάζερ αποκλείει έτσι ότι ο Ζαν Μαρί Λορέ ήταν το άγνωστο παιδί του Χίτλερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τo 2015 ο οίκος δημοπρασιών της Νυρεμβέργης είχε πουλήσει πίνακα με το Παλάτι του Νοϊσβάνσταϊν, ο οποίος αποδίδεται επίσης στον ηγέτη του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος. Εκείνος ο πίνακας είχε δημοπρατηθεί για 100.000 ευρώ και έφερε επίσης την υπογραφή «Χίτλερ»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο