7 Απρ 2018

Οι ποιητές Μ. Γκανάς και Δ. Κοσμόπουλος στο Τελλόγλειο - Πέμπτη 12 Απριλίου, 19.30


Οι ποιητές Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Κοσμόπουλος είναι οι προσκεκλημένοι ομιλητές σε ...
εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, στις 19.30, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. 




Πρόκειται για μία ακόμη εκδήλωση του κύκλου «Διάλογοι με τον Σωτήρη Σόρογκα», που διοργανώνεται με την ευκαιρία της έκθεσης έργων του μεγάλου ζωγράφου «Κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός» στο Τελλόγλειο.

Το έργο του Σωτήρη Σόρογκα, ο ποιητικός λόγος και οι συγγένειές του με τη ζωγραφική, έννοιες όπως το φως και το σκοτάδι, η φθορά και η αιωνιότητα, συγκαταλέγονται στα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ποιητές με τον προσωπικό φίλο και συνομιλητή τους ζωγράφο.

Στην ομιλία του με τίτλο «Μικρή αναδρομή στο φως», ο Μιχάλης Γκανάς θα αναφερθεί στις ομοιότητες που παρουσιάζει το ποιητικό του έργο με τη δουλειά του Σωτήρη Σόρογκα και θα σταθεί στη σημασία του φωτός στη ζωγραφική και στο θέμα της φθοράς και της δύναμης της παρηγορίας στα έργα του. 

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος θα μιλήσει με θέμα «Η τιμή της σκουριάς και της πέτρας» και θα εστιάσει σε θέματα όπως η σχέση του Σόρογκα με την ελληνική παράδοση, τα υλικά της φθοράς και οι δυνάμεις της αφθαρσίας που εμπεριέχονται στο έργο του, καθώς και η σύνδεση ζωγραφικής και ποίησης. 

Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 είναι κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές, δύο πεζά και μεταφράσεις αρχαίων κειμένων σε διάστημα περίπου τριών δεκαετιών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες, όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian. Μετέφρασε τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης και τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του «Παραλογή» και το 2011 με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ομήρου Οδύσσεια», μετάφραση - διασκευή του ομηρικού έπους για την οποία τιμήθηκε το 2017 με Ειδική Μνεία του περιδικού «Αναγνώστης».

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γεννήθηκε στο Kοντογόνι Mεσσηνίας το 1964 και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής. Επί σειρά ετών είναι παραγωγός λογοτεχνικών εκπομπών στο ραδιόφωνο. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικά βιβλία και τρία βιβλία δοκιμίων για θέματα λογοτεχνίας και κριτικής. Δοκίμια, μεταφράσεις και κριτικά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και στα αραβικά, και έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Το 2015, κυκλοφόρησαν στα Αλβανικά, στα Ρωσικά και στα Ιταλικά βιβλία με ανθολόγηση ποιημάτων του. Διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Νέα Ευθύνη. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Έλληνα Λυρικού ποιητή «Λάμπρος Πορφύρας» της Ακαδημίας Αθηνών και το 2013 με το Διεθνές Βραβείο Κ. Π. Καβάφη για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση αρκεί το εισιτήριο εισόδου (5 ευρώ). Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 2310 247111.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο