19 Φεβ 2018

Άθεος με λατρεία στα μοναστήρια


Χάρις την ταινία έγινε διάσημος ο Ουμπέρτο Έκο. Ο σημειολόγος. Ο καθηγητής της σημειολογίας...
, επιστήμης με την οποία ο ερευνητής έρχεται σε επαφή και αναλύει πεπερασμένα, γεγονότα, πρόσωπα του παρελθόντος.
Ασέβεια στον Θεό είναι να γελάς. Γι’ αυτό, στο έργο ο καλόγερος, που έπιανε στα χέρια του το υποτιθέμενο Β’ μέρος της Ποιητικής του Αριστοτέλη, αυτοφαρμακωνόταν παρά τη θέλησή του. Εν άγνοια του. Ένας φανατικός και τυφλός ηλικιωμένος μοναχός είχε δηλητηριάσει τις σελίδες του βιβλίου του Έλληνα φιλόσοφου και ο θάνατος ήταν βέβαιος όταν ο διψασμένος για γνώση καλόγερος σάλιωνε το δάκτυλο για να γυρίσει σελίδα.

Πριν γράψει το «Όνομα του Ρόδου» ο Ιταλός Έκο είχε επισκεφθεί στο Άγιον Όρος την Μονη Βατοπεδίου, στην βιβλιοθήκη της οποίας υπάρχει ο κώδικας Γεωγραφία Κλαύδιου Πτολεμαίου, χειρόγραφο του 13-14ου αιώνα, καθώς και κείμενα του ιστορικού της αρχαιότητας Στραβώνα.

Σχεδόν σ’ όλα τα μοναστήρια του Άγιου Όρους έχει πάει ο φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο. Ο άθεος. Πέθανε σα σήμερα 19 Φεβρουαρίου, το 2016. Σύμφωνα με την επιθυμία του αποτεφρώθηκε, αφού είχε προηγηθεί πολιτική κηδεία που αναμεταδόθηκε ζωντανά από κανάλι του Μιλάνου.

Ελληνιστής ο Έκο. Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε διαμαρτυρηθεί για τη σκέψη να στηθεί χιονοδρομικό κέντρο στον Όλυμπο. «Για να μη διαταραχθεί σιωπή των Θεών'', σχολίασε. Είχε επισκεφθεί τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα Στάγειρα της Χαλκιδικής, και απέτισε φόρο Τιμής στο άγαλμα του φιλόσοφου.

Σημειολόγος εραστής του μεσαίωνα. Και της εποχής του Βυζαντίου ο Ουμπέρτο, επειδή «η κλασική αρχαιότητα της Ελλάδος δεν έχει να κρύψει πολλά».

Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1932, παντρεύτηκε στα 30 του την Γερμανίδα Ρενάτε, σύζυγο μέχρι το τέλος της ζωής του. Γερμανικό όνομα το «Ουμπέρτο», θα πει λαμπερός. Έκο, είναι ο ήχος, όμως λέγεται πως το μικρό του όνομα προέρχεται από τα αρχικά Εχ Coelis Oblatus, στα λατινικά «Θείο Δώρο».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο