16 Φεβ 2018

Ο Στάθης Λιβαθινός και η «Ιλιάδα» στο Τμήμα Θεάτρου του Γέιλ - Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2013


Στις τάξεις του, σε διαφορετικές εποχές, έχουν φοιτήσει ο Πολ Νιούμαν (το 1954), ...
η Μέριλ Στριπ, η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, ο Πολ Τζιαμάτι και η νεότερη Λουπίτα Νιόνγκο (2012). 
Το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Γέιλ είναι από τα ιστορικά και σημαντικότερα στις ΗΠΑ, «φυτώριο» για πολλές γενιές των ανερχόμενων πρωταγωνιστών. 

Όπως γράφουν τα Νέα στο τμήμα αυτό παρουσίασε πρόσφατα ο Στάθης Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, την κινηματογραφημένη εκδοχή της «Ιλιάδας», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2013 και έκτοτε έκανε περιοδεία ανά τον κόσμο. 

Ο σκηνοθέτης μίλησε ακόμη για ζητήματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ενώ η παρουσίαση συνοδεύτηκε από συναντήσεις με φοιτητές και masterclass για τον τρόπο εργασίας του Στάθη Λιβαθινού. Ο τελευταίος μάλιστα - που έχει διδάξει παλιότερα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ - προετοίμασε συνεργασίες μεταξύ της θεατρικής σχολής του πανεπιστημίου και του Εθνικού Θεάτρου, σε σχέση με την Ανώτερη Δραματική Σχολή, την Πειραματική και το Μικρό Εθνικό. 

Αξίζει να σημειωθεί και μια άλλη ελληνική «στιγμή» στο Τμήμα Θεάτρου του Γέιλ: η διδασκαλία εκεί του Νίκου Ψαχαρόπουλου (1928-1989), όταν ο διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης εντάχθηκε στις τάξεις του από το 1955.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο