31 Ιαν 2018

ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ - Το μεγάλο κόλπο με την διεθνή οικονομία - Του Darryl Cunningham. Από 19 Ιανουαρίου στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ


Οκτώ ηθοποιοί ζωντανεύουν στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου το πολυδιαβασμένο graphic novel του Darryl Cunningham ...
ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ –ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Καστρινού και Γιάννη Μιχαλόπουλου.

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και ενώ όλοι βιώνουμε ακόμη την επίδρασή της, η Εταιρεία Θεάτρου Οίστρος κάνει μια παράσταση για όσα συμβαίνουν στην Οικονομία και στην καθημερινότητά μας, με χιούμορ, φαντασία και διεισδυτική ματιά. Και όλα αυτά με κύριο όχημα το σωματικό δημιουργικό θέατρο.

Στο πρώτο μέρος του έργου, βλέπουμε τη ζωή της Άυν Ραντ -από τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη- της οποίας η φιλοσοφία και η συγγραφική δράση διαμόρφωσε το θεωρητικό πλαίσιο του καπιταλισμού. Συγκέντρωσε γύρω της έναν κύκλο οπαδών που με τη σειρά τους έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην οικονομική κρίση.

Στο δεύτερο μέρος του έργου, οι ηθοποιοί της παράστασης δίνουν με παραστατικό τρόπο μέσω του σωματικού θεάτρου, παίζοντας με το φως και τη σκιά, απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας. Δυσνόητοι όροι και διεθνή οικονομικά κόλπα γίνονται εύκολα κατανοητά μέσα από τη σκηνική δράση.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Στο τώρα. Στο τρίτο μέρος του έργου, μέσω ενός ιδιόμορφου show αυτοσυνειδητοποίησης, οι θεατές θα μείνουν με ένα μετέωρο χαμόγελο. Ποιος έχει δίκιο ή άδικο δεν έχει σημασία. Τελικά, μπορούμε να μετατρέψουμε τη φιλοσοφία μας σε στάση ζωής; Ποια είναι η ψυχολογική βάση των πολιτικών μας επιλογών; Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε κατεύθυνση ακόμα κι αν αναγνωρίζουμε πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν λειτουργούν αποτελεσματικά;

Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά, τραγούδια από τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη και μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη. Πρόκειται για έναν δίσκο – σταθμό της δεκαετίας του ’70, αποτελούμενο από τραγούδια που μιλούν για τον πυρήνα της πολιτικής και της οικονομίας, ξεφεύγοντας από το κλασικό μοντέλο του πολιτικού και στρατευμένου τραγουδιού.


Διασκευή – Προσαρμογή: Μαργαρίτα Καστρινού – Γιάννης Μιχαλόπουλος

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Καστρινού – Γιάννης Μιχαλόπουλος 

Μετάφραση : Αβραάμ Κάουα

Σκηνικά-κοστούμια: Ξανθή Κόντου

Επιμέλεια κίνησης: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Ψύρρας

Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Μπεθάνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γιαννακοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής: Ειρήνη Κατσάνη

Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Φιλοπούλου

Κατασκευή μασκών: Αδελφοί Αλαχούζοι

Παίζουν: Νικήτας Αναστόπουλος, Ευαγγελία Αστρίδου, Νίκη Καράλη, Μαργαρίτα Καστρινού, Ίρις Κατσούλα, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας, Άρης Ηλίας Τοπάλογλου

Το graphic novel του Darryl Cunningham «Σούπερκραχ – Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ σε μετάφραση Αβραάμ Κάουα.

Η Εταιρεία θεάτρου Οίστρος θα ήθελε να ευχαριστήσει την οικογένεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης της μουσικής από τον δίσκο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας».Εταιρεία Θεάτρου Οίστρος – Ταυτότητα 

http://www.oistros.net/

Η Εταιρεία Θεάτρου «Οίστρος» συστάθηκε το 2010 με αφορμή την παράσταση του Νίκου Τσιφόρου «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων», η οποία παρουσιάστηκε στο Studio Μαυρομιχάλη τη θεατρική σαιζόν 2010-11 και σε περιοδεία το ίδιο καλοκαίρι.

Τη θεατρική σαιζόν 2011-12 παρουσίασε «Το Πηγάδι των Αγίων» του John Millington Synge στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Τη θεατρική σαιζόν 2013 -2014 παρουσίασε την «Ερυθρά Νήσο» του Μ. Bulgakov στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και στη συνέχεια στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού και στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας στα πλαίσια του προγράμματος «Θέατρο για Εφήβους » του Δήμου Καλλιθέας.

Τη θεατρική σαιζόν 2015-2016 παρουσίασε την παράσταση «Ζακ ή η υπακοή» του Ε. Ionesco – την πρώτη 3D θεατρική παράσταση στην Ελλάδα – στην κινηματογραφική αίθουσα του ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

Βασικοί συντελεστές της είναι ο Γιάννης Μιχαλόπουλος και η Μαργαρίτα Καστρινού. Έχοντας κοινούς κώδικες και αναφορές και έχοντας συνεργαστεί από το 2007 σε διάφορες παραγωγές, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη ομάδα με σκοπό τη συσπείρωση νέων καλλιτεχνών και τον πειραματισμό πάνω σε διαφορετικά είδη θεάτρου. Η ομάδα δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από κάποιον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.


Σύγχρονο θέατρο: Ευμολπιδών 45 Γκάζι, 

ώρες ταμείου καθημερινά 5-10 

Τηλ 210 3464380


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Κυριακή στις 19.00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό: 15 ευρώ

Φοιτητικό: 10 ευρώ

Ατέλεια / Ανέργων: 5 ευρώ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο