24 Ιαν 2018

Απαγορεύτηκε ο «Θάνατος του Στάλιν»


Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια προβολής της σατιρικής βρετανικής ταινίας ...
«Ο Θάνατος του Στάλιν», 
όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού και ασκούσα χρέη διευθυντή του Τμήματος Κινηματογραφίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Όλγκα Λιουμπίμοβα.

«Η άδεια προβολής της ταινίας "Ο Θάνατος του Στάλιν" ανακλήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αναφερόμενη στην απόφαση της ανάκλησης, διευκρίνισε ότι βασίστηκε στην υποσημείωση «D», της παραγράφου 20 που αφορά τους κανονισμούς των αδειών προβολής οι οποίοι έχουν εγκριθεί με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης. Η υποσημείωση λέει, ότι η άδεια προβολής μπορεί να ανακληθεί σε περίπτωση «που κατά την δημόσια προβολή της ταινίας αποκαλυφθούν στοιχεία, που περιέχουν πληροφορίες, η διάδοση των οποίων απαγορεύεται από την νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο διανομέας, αφού του επιδοθεί η απόφαση της ανάκλησης υποχρεούται μέσα σε διάστημα 30 εργάσιμων ημερών να παραδώσει την άδεια προβολής στο υπουργείο Πολιτισμού.

Της ανάκλησης της άδειας προβολής της ταινίας είχε προηγηθεί ειδική προβολή στην οποία συμμετείχαν παράγοντες του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός σκηνοθέτης Νικήτα Μιχαλκόφ, βουλευτές, εκπρόσωποι της Ρωσικής Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας καθώς και μέλη του Κοινωνικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συμβουλίου, Γιούρι Πολιακόφ «Ο Θάνατος του Στάλιν» δεν πρέπει να προβληθεί στην Ρωσία επειδή έχει γνωρίσματα «ιδεολογικής πάλης». Ο Πολιακόφ υποστήριξε ότι «ούτε ένας άνθρωπος δεν είπε ότι η ταινία αυτή πρέπει να προβληθεί επειδή πρόκειται για ένα ιστορικό και καλλιτεχνικό έργο». Παράγοντες του καλλιτεχνικού κόσμου, που είδαν την ταινία, ζήτησαν από το υπουργείο Πολιτισμού να ανακαλέσει προσωρινά την άδεια προβολής της ταινίας. Η Ναντιέζντα Ουσμάνοβα, αρμόδια του τμήματος ενημέρωσης της Ρωσικής Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πρόκειται «για μια άθλια ταινία», «μια κακή και βαρετή ταινία, σιχαμερή αποκρουστική και υβριστική». Η κοινοβουλευτικός και αντιπρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού της ρωσικής Δούμας Ελένα Ντράπεκο, βρήκε στην ταινία «στοιχεία εξτρεμισμού» και αξιολόγησε την ταινία ως «μία προσπάθεια να υπονομεύσει την κοινωνική αρμονία που έχει επιτευχθεί στη ρωσική κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Αελξάντρ Γιούσενκο είχε απευθύνει έκκληση να απαγορευτεί η προβολή αυτής της «αθλιότητας», ενώ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σεργκέι Όμπουχοφ δήλωσε ότι η ταινία αυτή «είναι μια ακόμη μορφή ψυχολογικού πολέμου ενάντια στην χώρα μας».

Η προβολή της ταινίας είχε προκαλέσει έντονες κριτικές, καθώς θα προβαλόταν παραμονές της 75ης επετείου της μάχης του Στάλινγκραντ και της ιστορική νίκης που σημείωσαν οι σοβιετικοί κατά των δυνάμεων του Χίτλερ. Πολλές ταινίες, εκθέσεις και θεάματα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ρώσου υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος θεωρεί ότι είναι προσβλητικές για την ιστορική μνήμη των Ρώσων.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta επισημαίνει στο κύριο άρθρο της ότι η άδεια προβολής της ταινίας δόθηκε στην εταιρεία διανομής «Bolga» στις 17 Ιανουαρίου, ενώ στην άδεια προβολής αναφέρεται ως ημερομηνία πρώτης προβολής η 25η Ιανουαρίου. Σε δεκάδες κινηματογράφους η ταινία έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα τους, γράφει η εφημερίδα, ενώ επικαλείται τις δηλώσεις που είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Αρίσταρχοφ, ο οποίος εποπτεύει το Κοινωνικό Συμβούλιο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στην ταινία δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραβιάζουν την νομοθεσία. Ο υφυπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει μάλιστα ότι «Η άδεια προβολής της ταινίας δεν μπορεί να δοθεί σε ταινία, εάν περιέχει στοιχεία εξτρεμιστικής προπαγάνδας. Εάν λοιπόν έχει δοθεί η άδεια προβολής , σημαίνει ότι την ταινία την έχουν ήδη δει οι συνεργάτες μας και δεν βρήκαν τίποτα (το επιλήψιμο-σ.σ.) σ αυτήν.

Η βρετανική ταινία που είναι μια «μαύρη» κωμωδία του βραβευμένου σκηνοθέτη Αρμάντο Ιανούτσι, που έχει ως θέμα τη μάχη για την εξουσία στη Σοβιετική Ένωση μετά τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν το 1953. Η ταινία επρόκειτο να προβληθεί στους ρωσικούς κινηματογράφους στις 25 Ιανουαρίου, ενώ η παγκόσμια πρεμιέρα της έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο