28 Ιαν 2018

Τριετής ελληνο-ιταλική συνεργασία στον Πολιτισμό - Συμπαραγωγές συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, με αρχή την Άνοιξη του 2018


Οι βάσεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο Πολιτισμού, τέθηκε μετά την πρώτη...
ελληνο-ιταλική διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κέρκυρα 

και με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου και του Ιταλού ομολόγου της, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Προ ημερών, ο γενικός διευθυντής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας, Onofrio Cutaia, επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού, παρουσία εκπροσώπων εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ, με σκοπό την υλοποίηση των προσανατολισμών και των προτεραιοτήτων που ορίστηκαν στην Κέρκυρα. Μάλιστα, επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μεταξύ των συνεργασιών που διαμορφώθηκαν στην Κέρκυρα, είναι η επιστροφή της INDA (Istituto Nazionale Dramma Antico) στην Επίδαυρο, στις 17 και 18 Αυγούστου 2018, και η ένταξη της Ιταλίας στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και στο Λύκειο Επιδαύρου. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η συμπαραγωγή μιας συναυλίας - γκαλά αφιερωμένης στον Ροσσίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Φεστιβάλ Όπερας Ροσσίνι του Πέζαρο (Rossini Opera Festival of Pesaro) στις 16 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών των 150 χρόνων από τον θάνατο του Τζοακίνο Ροσσίνι, θέτοντας τις βάσεις για νέες συνεργασίες μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων.

Επίσης, αποφασίστηκε τριετής συνεργασία (2018-2020) μεταξύ των σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών των δύο χωρών (εθνικά θέατρα, μεγάλα θεατρικά και χορευτικά φεστιβάλ, αίθουσες συναυλιών) με σκοπό καλλιτεχνικές ανταλλαγές, συμπαραγωγές και εκπαιδευτικά προγράμματα στους τομείς του θεάτρου, της όπερας, της μουσικής και του χορού. Με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το «Istituto Italiano di Cultura di Atene» προβλέπονται από την Άνοιξη του 2018 σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, της σύγχρονης τέχνης, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης πλήρους ρετροσπεκτίβας του Πιερ Πάολο Παζολίνι στην Ελλάδα που θα διοργανώσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το «Cineteca Nazionale di Bologna» και το «Istituto Luce»).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο