6 Νοε 2017

Oι κυνηγοί των επτά τηλεοπτικών αδειών (pics)


Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσίευση της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ξεκινήσει, καθώς...
ψηφίστηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα στη Βουλή και η τροπολογία με το τελευταίο πακέτο αλλαγών στο νόμο.




«Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν πάρει τον δρόμο τους και περιμένουμε, πλέον, από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) να εκδώσει την προκήρυξη» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σχετικά με το θέμα. 

Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων το βλέμμα στρέφεται στους υπάρχοντες καναλάρχες και στους επιχειρηματίες που θα διεκδικήσουν μία από τις επτά άδειες, για καθεμία από τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλεται το ποσό των 35.000.000 ευρώ. Οι βέβαιοι μονομάχοι που θα ριχτούν στην αρένα είναι οι Θοδωρής Κυριακού για τον Ant1, ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον Alpha, ο Γιάννης Αλαφούζος για τον Σκάι, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης για το Star και ο Ιβάν Σαββίδης για το Epsilon, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται συμμαχίες και «κοινοπραξίες». 


Συγκεκριμένα, είναι ήδη γνωστό από το καλοκαίρι ότι δύο εκ των προαναφερθέντων, Γιάννης Αλαφούζος και Γιάννης Βαρδινογιάννης, είχαν κάνει συζητήσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (ο τελευταίος εκτός από την ιδιοκτησία του ΔΟΛ κατέχει και το 22,11% των μετοχών του Mega) προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συγκρότημα με Σκάι, Star και Mega όπου το πρώτο θα προσφέρει το ψυχαγωγικό κομμάτι και τα άλλα δύο θα δίνουν έμφαση στην ενημέρωση, ενώ τα συνεργεία, ο εξοπλισμός και οι τεχνικοί θα είναι κοινά. Το εν λόγω σενάριο, αν και είχε απασχολήσει πολύ τα πηγαδάκια των media, φαίνεται ότι δεν ολοκληρώθηκε με τις επαφές, όμως, μεταξύ των Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη να συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. 

Μιλώντας για τον ισχυρό άνδρα, Βαγγέλη Μαρινάκη, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα του τι θα συμβεί με το Mega και αν μέχρι το νέο διαγωνισμό οι μέτοχοι έχουν καταφέρει να βρουν κοινή γραμμή για να λυθούν τα προβλήματα και να είναι σε θέση ο σταθμός να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια. Με την μέχρι τώρα αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί, τις γιγάντιες οικονομικές οφειλές καθώς και την απροθυμία των μετόχων για αύξηση κεφαλαίου, φαίνεται ότι το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι θα μείνει εκτός διαγωνισμού. 



Σύμμαχοι ή αντίπαλοι Ιβάν Σαββίδης και Δημήτρης Μάρης;

Το παιχνίδι με τις τηλεοπτικές άδειες κρύβει μυστικά και άτυπες συμφωνίες που δημιουργούν ερωτηματικά και απορίες. Μερικές από αυτές αφορούν στον Ιβάν Σαββίδη και τον Δημήτρη Μάρη, δύο στενούς συνεργάτες στην εφημερίδα «Έθνος», αφού ο πρώτος θα διεκδικήσει άδεια για τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon και ο δεύτερος φημολογείται ότι επίσης θα θελήσει να πάρει το «πολυπόθητο εισιτήριο» για δικό του κανάλι, έχοντας ήδη προχωρήσει στην κατοχύρωση δύο εμπορικών σημάτων – λογοτύπων. Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον Μάρη να καθοδηγείται και να συμβουλεύεται από τον Φώτη Μπόμπολα με τον οποίο διατηρούν μαζί και στοιχηματική εταιρία. Αν, πάντως, ισχύσει το παραπάνω, το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα μπορέσουν Σαββίδης και Μάρης να βάλουν στην άκρη τα τηλεοπτικά τους συμφέροντα και να συνεχίσουν να έχουν άριστη σχέση για την εφημερίδα. 



Σιγήν ιχθύος τηρεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης

Πριν λίγους μήνες, κατά την εξαγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ο Δημήτρης Μελισσανίδης διατηρώντας το χαμηλό προφίλ του τραβούσε το ενδιαφέρον, αφού κατέθεσε τη δεύτερη καλύτερη προσφορά μέσω της κυπριακής εταιρίας «Vegata holdings». Εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την επιθυμία του να εισχωρήσει στον κόσμο των media, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θέλουν να καραδοκεί για την εξαγορά του Mega ή και γιατί όχι; Για την διεκδίκηση μιας από τις επτά τηλεοπτικές άδειες το επόμενο διάστημα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο