28 Νοε 2017

Η παρεξήγηση Φίνου με Καρέζη και η «Τζένη Φίλμ»


Μπορεί ο Φιλοποίμην Φίνος να θεωρείται – και να είναι πέρα από κάθε αμφιβολία – ο «Πατριάρχης» του ελληνικού κινηματογράφου, με οικουμενική αποδοχή ...
από τους ανθρώπους της Τέχνης, ωστόσο ο ίδιος δεν ήταν καθόλου εύκολος άνθρωπος και οι σχέσεις του ακόμα και με αγαπημένους φίλους και συνεργάτες του πολλές φορές διαταράσσονταν. 




Μια από τις φορές που είχε συμβεί αυτό ήταν και το 1962, όταν ο Φίνος είχε παρεξηγηθεί με τον Σακελλάριο και την Καρέζη επειδή ο ίδιος δεν ήθελε να γυρίσει ταινία με πρωταγωνίστρια την σπουδαία αυτή ελληνίδα ηθοποιό, ταινία που είχε ήδη σεναριακά ετοιμάσει ο Σακελλάριος. Μετά την άρνηση του Φίνου, Σακελλάριος και Καρέζη αποφασίζουν να γυρίσουν μόνοι τους την ταινία αυτή, η οποία ήταν η γνωστή «Η νύφη το’ σκασε». Έτσι, μαζεύουν χρήματα και ξεκινούν τα γυρίσματα. Μάλιστα στους τίτλους της εμφανίζεται ως εταιρεία παραγωγής η Τζένη Φιλμ, εταιρεία που ίδρυσαν για λίγο Σακελλάριος-Καρέζη. 

Ο Φίνος δεν περίμενε τέτοια αντίδραση και αιφνιδιάστηκε. Ωστόσο, αφού σκέφθηκε καλύτερα, αποφάσισε να στηρίξει την ταινία αυτή και τους δύο συνεργάτες του. Έτσι, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν και ο Φίνος μπήκε στην παραγωγή ως επίσημος συμπαραγωγός και διανομέας της. Μάλιστα με αυτή την αφορμή, η Καρέζη ξαναγύρισε στη Finos Film. 

Εκτός των άλλων, στην ταινία εμφανίζεται σε μεγάλη πλέον ηλικία ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής επιθεώρησης όλων των εποχών, ο Πέτρος Κυριακός, ο θρυλικός "Πετράν". Μαζί με την Καρέζη και τον Κυριακό, στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Νίκος Ρίζος, Κούλης Στολίγκας, Πάρις Αλεξάντερ, Γιάννης Γκιωνάκης, Γιάννης Μαλούχος, Αλέκος Τζανετάκος κ.α. 

Σύμφωνα με το σενάριο, μια κοπέλα το σκάει ντυμένη νύφη και πάει να βρει τον αγαπημένο της, ο οποίος είναι φαντάρος. Από την άλλη, κι εκείνος το σκάει από το στρατόπεδο και τρέχει να βρει την αγαπημένη του για να προλάβει τον γάμο της με τον αντίζηλό του. Κατά τη διάρκεια της ταινίας έρχονται πολλές φορές κοντά στο να συναντηθούν, ωστόσο την τελευταία στιγμή κάτι συμβαίνει κι αυτό δεν γίνεται. 

Εξαιρετικός -και εδώ-, ο Θανάσης Βέγγος, στο ρόλο του πλανόδιου εμπόρου ρούχων, που χωρίς να το θέλει μπλέκεται στην υπόθεση, προκαλώντας άφθονες κωμικές καταστάσεις. 

Στην ταινία πρωταγωνιστεί όπως είπαμε και ο Πάρις Αλεξάντερ, ο οποίος υποδύεται τον αγαπημένο της Καρέζη. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι ότι οι δυο τους εμφανίζονται μαζί, σε κοινή σκηνή, μόνο...στο τέλος της ταινίας, δημιουργώντας ένα αξιοσημείωτο και σπάνιο γεγονός στον ελληνικό κινηματογράφο, όπου το ζευγάρι των δύο πρωταγωνιστών ανταλλάσει απλά 2-3 ατάκες κι αυτές στο τέλος του έργου. 

Στην ταινία αυτή κάνει μια ακόμα κινηματογραφική εμφάνιση ο ίδιος ο Αλέκος Σακελλάριος, στο ρόλο ενός γλεντζέ που προσκαλεί τον Πέτρο Κυριακό και την κομπανία του σε γλέντι. Η μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 19 Νοεμβρίου του 1962, έκοψε 35.677 εισιτήρια και ήρθε στην 19η θέση ανάμεσα σε 82 ταινίες. 

Ο πρωτότυπος τίτλος της ήταν «Με παίρνετε μαζί σας παρακαλώ;», ωστόσο δεν κρίθηκε ιδιαίτερα εμπορικός, οπότε πριν βγει στις αίθουσες άλλαξε στον τίτλο που σήμερα ξέρουμε όλοι. To 2009 ήταν υποψήφια για remake από μεγάλη εταιρεία παραγωγής, η οποία όμως δεν προχώρησε, όπως μας πληροφορεί η Finos Film.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο