30 Νοε 2017

Κλεμμένος πίνακας από τους ναζί επέστρεψε στην Πολωνία


Στην Πολωνία επέστρεψε πίνακας του 19ου αιώνα που είχε κλαπεί από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ...



Ο πίνακας του Πολωνού ζωγράφου Ρόμπερτ Σλιβίνσκι εντοπίστηκε πρόσφατα από το FBI σε μία μικρή κωμόπολη κοντά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε να σχολιάσει το πως βρέθηκε ο πίνακας στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ο ιδιώτης που τον είχε στην κατοχή του δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι το έργο είχε κλαπεί από τους ναζί στη διάρκεια του πολέμου και συνεργάστηκε πλήρως με τις αμερικανικές και πολωνικές αρχές.

"Είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να επιστρέψουμε στην Πολωνία ένα κομμάτι της πολιτισμικής της κληρονομιάς" υπογράμμισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Πολωνίας, Πιοτρ Γκλίνσκι, μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Πολ Τζόουνς, παρουσίασαν επισήμως τον πίνακα που είναι γνωστός ως "Δρόμος σε χαλάσματα κάστρου", σε ειδική εκδήλωση στη Βαρσοβία, παρουσία και τριών πρακτόρων του FBI που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επιστροφές έργου Τέχνης στην Πολωνία, η οποία βίωσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή και λεηλασία της πολιτισμικής κληρονομιάς της στη διάρκεια του πολέμου.
Φωτό: AP Photo/Alik Keplicz

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο