22 Νοε 2017

40ό Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας – Όπερα. Κυριακή 3 έως Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017


Ένας Διεθνής Διαγωνισμός αφιερωμένος στη μεγάλη τέχνη της Όπερας, στη μεγάλη τέχνη της ανθρώπινης φωνής ...
47 νέοι λυρικοί τραγουδιστές από όλο τον κόσμο διεκδικούν




Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή 

Μαρία Κάλλας – 40 χρόνια μετά. 

Αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη Ελληνίδα διεθνής καλλιτέχνις που οριοθέτησε την όπερα στο πριν και στο μετά από την παρουσία της. Λαμπερή και αξεπέραστη τοποθετεί κάθε μέρα, κάθε χρόνο ψηλά τον πήχη για όλους τους νέους λυρικούς καλλιτέχνες, για όλους όσοι αγαπούν την όπερα. Για όλο τον κόσμο που στον θρύλο της και στην ηχηρή της παρουσία, ακόμη και σήμερα, αναγνωρίζουν την ουσιαστική ομορφιά στο ταλέντο, την σκληρή δουλειά, την αφοσίωση στα όνειρα.

Για τον κόσμο όλο η Μαρία Κάλλας υπήρξε η απόλυτη ερμηνεύτρια, η γενναιόδωρη ντίβα. Για το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum (Ατενέουμ) και τις ιδρύτριές του Λούλη Ψυχούλη και Άννα Κουκουράκη υπήρξε – πέραν των άλλων - η έμπνευση για τον μεγάλο, ετήσιο, διεθνώς καταξιωμένο διαγωνισμό Grand Prix Μαρία Κάλλας για Όπερα και Πιάνο εναλλάξ. Αυτή τη χρονιά, το 40ο ήδη, Grand Prix Μαρία Κάλλας για Όπερα θα διεξαχθεί από την Κυριακή 3 έως την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου και έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για πρώτη φορά χωρίς τη φυσική παρουσία της Λούλης Ψυχούλη.
...................................


Στο 40ό Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας για Όπερα έχουν επιλεγεί και θα συμμετέχουν 47 διαγωνιζόμενοι, ανάμεσά τους και 13 Έλληνες, από ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία, Σερβία, Ρωσία, Ουκρανία, Αρμενία, Μογγολία, Κίνα, Ν. Κορέα.

Στην Κίνα ειδικά, για δεύτερη φορά διενεργήθηκε εθνικός Προκριματικός Διαγωνισμός στο Πεκίνο για να επιλεγούν οι νέοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες που θα πάρουν μέρος στο 40ό Grand Prix στην Αθήνα.

Τους νέους λυρικούς καλλιτέχνες θα κρίνει Διεθνής Κριτική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους: 

• Cheryl Studer (Σέριλ Στιούντερ, Αμερικανίδα υψίφωνος από τις πλέον περιζήτητες ερμηνεύτριες στις διεθνείς λυρικές σκηνές, καθηγήτρια Φωνητικής στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, Σκηνικής Τέχνης και Σκηνικής Παρουσίας)

• Renato Bruson (Ρενάτο Μπρουσόν, από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του σύγχρονου διεθνούς λυρικού τοπίου, καθηγητής στην Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου), 

• Peter Katona (Πέτερ Κάτονα, Γερμανός κριτικός ειδικευμένος στην όπερα και στις ηχογραφήσεις της κλασικής μουσικής, από το 1983 υπεύθυνος προγραμματισμού και επιλογής καλλιτεχνών όλων των παραστάσεων της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου (Covent Garden)

• Stephen Langridge (Στήβεν Λάνγκριτζ, Άγγλος θεατρολόγος, σκηνοθέτης όπερας, με δύο σκηνοθεσίες και στην ΕΛΣ, σήμερα Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Όπερας του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία)

• Μίλτος Λογιάδης (Μαέστρος με διεθνή καριέρα, Καλλιτεχνικός διευθυντής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) 

• Eva Marton (Εύα Μάρτον, Ουγγαρέζα πολυβραβευμένη υψίφωνος, παιδαγωγός, με μεγάλη δισκογραφία και σπουδαίες εμφανίσεις) 

• Silvana Sintow-Behrens (Συλβάνα Σίντοβ-Μπέρενς, Γερμανίδα Καλλιτεχνική μάνατζερ, με σπουδές στη μουσική, τη μουσικολογία και τις θεατρικές τέχνες, συνεργάτης μεγάλων φεστιβάλ, λυρικών θεάτρων, λυρικών καλλιτεχνών και μαέστρων)

• Dmitry Vdovin (Ντμίτρι Βντοβίν, Ρώσος κριτικός όπερας, τραγουδιστής και καθηγητής, από το 2009 Καθηγητής φωνητικής και υπεύθυνος του Προγράμματος Νέων Καλλιτεχνών του Θεάτρου Μπολσόι) 

• Άρης Χριστοφέλλης (ο πρώτος κόντρα-τενόρος στη σύγχρονη εποχή που ερμήνευσε ξανά και ανέδειξε το ρεπερτόριο των καστράτων-σοπράνο του 18ου αιώνα, διεθνώς, μουσικολόγος και παιδαγωγός του κλασικού τραγουδιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum).


 Το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum και η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλούν το φιλόμουσο κοινό να παρακολουθήσει τους δύο Προκριματικούς Κύκλους με συνοδεία πιάνου και με ελεύθερη είσοδο/δελτία εισόδου, αλλά και τον τρίτο και Τελικό Κύκλο του 40ου Grand Prix Μαρία Κάλλας – Όπερα, όπου τους νέους καλλιτέχνες που θα διεκδικήσουν το «Μεγάλο Βραβείο» θα συνοδέψει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό, και θα γίνει και η απονομή των βραβείων από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή.


Οι ημερομηνίες του διαγωνισμού:

• 1ος Κύκλος: Κυριακή 3, Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, στις 14:30

• 2ος Κύκλος: Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, στις 15:00

Αίθουσα δοκιμών ορχήστρας Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου τα οποία θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη από τα ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (πληροφορίες 2103211949 & 2103211955)


• 3ος Κύκλος: Τελικός και Απονομή Βραβείων,

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στις 19:00

Συνοδεύει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,

υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Εισιτήρια: 10€ & 20€ στα ταμεία της ΕΛΣ

Προπώληση από 23/11/2017 στα ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Καθημερινά 09.00-21.00 /τηλ. κέντρο 2130885700) στα καταστήματα Public & στο Tickets.public.gr, στην www.ticketservices.gr και στο www.nationalopera.gr



Βραβεία :

Γυναίκες:

• Grand Prix: Χρυσό μετάλλιο, 10.000€, Δίπλωμα και διοργάνωση κοντσέρτων από το Athenaeum, στο εξωτερικό και την Ελλάδα

• 2ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 5.000€, Δίπλωμα

• 3ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 3.000€, Δίπλωμα

Άνδρες:

• Grand Prix: Χρυσό μετάλλιο, 10.000€, Δίπλωμα και διοργάνωση κοντσέρτων από το Athenaeum, στο εξωτερικό και την Ελλάδα

• 2ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 5.000€, Δίπλωμα

• 3ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 3.000€, Δίπλωμα

Διοργάνωση/Πληροφορίες: Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM///

τηλ. 210 32 11 987-49-55, www.grandprixmariacallas.com/ www.athenaeum.com.gr/ e-mail: contact@athenaeum.com.gr

σε συνεργασία 

με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος /// www.nationalopera.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο