22 Οκτ 2017

Νέες κατηγορίες κατά του Ρομάν Πολάνσκι για σεξουαλική επίθεση εις βάρος δεκάχρονης


Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά ανήλικης βρίσκεται ο Ρομάν Πολάνσκι.

Η Μαριάν Μπάρναρντ, καλλιτέχνης από τη...
Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, ξεκίνησε μια εκστρατεία στο Διαδίκτυο για τη συλλογή υπογραφών με αίτημα την αποπομπή 




του Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, υποστηρίζοντας ότι ο Πολάνσκι της επιτέθηκε σεξουαλικά, όταν εκείνη δέκα ετών, αφού προηγουμένως τη φωτογράφισε γυμνή.

Η Μπάρναρντ λέει ότι συνάντησε τον Πολάνσκι στην παραλία Will Rogers State του Μάλιμπου μαζί με τη μητέρα της το 1975 κι ότι εκείνος της ζήτησε να τη φωτογραφίσει μ’ ένα γούνινο παλτό.

«Φορούσα μπικίνι και νόμιζα ότι ήταν μια φωτογράφιση για μόντελινγκ», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Sun. «Όταν ήμουν παιδί είχα ποζάρει ως μοντέλο κι έτσι δεν μου φάνηκε παράξενο. Στην αρχή άρχισε να με φωτογραφίζει με το μπικίνι, μετά με το παλτό και ύστερα μου ζήτησε να βγάλω το πάνω μέρος του μπικίνι, πράγμα που δεν με ενόχλησε γιατί ήμουν μόλις δέκα ετών και κυκλοφορούσα συχνά χωρίς το πάνω μέρος του μαγιό.»

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνις είπε ότι ο Πολάνσκι της ζήτησε στη συνέχεια να βγάλει και το κάτω μέρος του μαγιό προτού την παρενοχλήσει σεξουαλικά. Πρόσθεσε δε ότι η μητέρα της δεν ήταν παρούσα την ώρα της σεξουαλικής επίθεσης, ίσως επειδή, όπως πιστεύει, την είχε πληρώσει ο Πολάνσκι για να απομακρυνθεί.

Η Μπάρναρντ λέει ότι δεν μίλησε μέχρι σήμερα για το συμβάν επειδή φοβόταν.

«Εύχομαι να είχα το θάρρος να μιλήσω ανοικτά, να το πω σε μια φίλη, στους γονείς της ή σε μια καθηγήτρια», γράφει στο κείμενο που συνοδεύει την εκστρατεία της στο Διαδίκτυο για τη συγκέντρωση υπογραφών . «Ίσως αν το είχα κάνει δεν θα είχαν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις τα άλλα κορίτσια από τον Πολάνσκι. Είναι πολύ μεγάλο το φορτίο που σηκώνω.»

Η Μπάρναρντ ανέφερε άλλες τέσσερις γυναίκες που κατηγορούν τον 84χρονο σήμερα σκηνοθέτη.

Στις αρχές Οκτωβρίου η 61χρονη σήμερα Γερμανίδα πρώην ηθοποιός και μοντέλο Ρενάτε Λάνγκερ κατήγγειλε στις ελβετικές αρχές ότι ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι τη βίασε στο ορεινό σαλέ του το 1972, όταν εκείνη ήταν 15 ετών.

H Βρετανή ηθοποιός Σάρλοτ Λιούις

Το 2012 η Βρετανή ηθοποιός Σάρλοτ Λιούις είχε δηλώσει επίσης πως ο σκηνοθέτης την ανάγκασε σε σεξουαλική επαφή όταν ήταν 16 ετών.


H Σαμάνθα Γκάιμερ

Ο Πολάνσκι είχε ομολογήσει ότι είχε σεξουαλική επαφή με μια 13χρονη στην Καλιφόρνια, καταδικάστηκε για παιδεραστία και πέρασε 42 μέρες στη φυλακή στις ΗΠΑ προτού διαφύγει στη Γαλλία. Η Σαμάνθα Γκάιμερ είπε ότι ο Πολάνσκι τη νάρκωσε και της επιτέθηκε το 1977. Τον περασμένο Αύγουστο αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της να βάλει στο αρχείο την υπόθεση. Η Γκάιμερ είχε πει ότι έχει κουραστεί από τη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση και τη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο