20 Οκτ 2017

Ο Κρητικός πολιτισμός στις Βρυξέλλες


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά εκδηλώσεων, «Όψεις του Κρητικού Πολιτισμού»....
, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη.
Το ταξίδι είχε αφετηρία την προϊστορική Κρήτη και ξεναγό ένα σπουδαίο αρχαιολόγο που μελετά τη Μινωική Κρήτη, τον Λευτέρη Πλάτωνα, Αναπληρωτή Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Πλάτων ξενάγησε τους ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελληνικής Πρεσβείας και πολλούς πολίτες στον τόπο και τη θάλασσα, στους θεούς και τους ανθρώπους που δημιούργησαν το μεγαλείο της Μινωικής Κρήτης.

Το ταξίδι της πόλης των Βρυξελλών ολοκληρώθηκε με τους ήχους δυο μουσικών σχημάτων και οδηγό τον Στέλιο Πετράκη, κορυφαίο εκφραστή της κρητικής μουσικής παράδοσης.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας «Μουσικοί ήχοι της Μεσογείου» το τρίο Lopez – Petrakis – Chemirani οδήγησε το πολυπληθές κοινό σε μια μαγευτική μουσική διαδρομή από την Κρήτη ως το γαλλικό Νότο και την Ισπανία. Ενώ, στο δεύτερο μέρος, το Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής πλημμύρισε την ατμόσφαιρα της πόλης με τους μαγικούς ήχους της κρητικής μουσικής παράδοσης και εντυπωσίασε Έλληνες και ξένους θεατές.


Μάλιστα, στην αρχή της συναυλίας, τους θεατές περίμενε μια έκπληξη: ακούστηκε από την Ελευθερία Κατσικαλάκη ο «Ύμνος προς τον Δικταίο Δία», ένα συγκλονιστικό κείμενο που ξεκίνησε από τους αρχαίους χρόνους, και με μια σπασμένη επιγραφή έφτασε σε εμάς σήμερα.

Με αφορμή τις «Όψεις του Κρητικού Πολιτισμού», ο Γ. Γραμματικάκης δήλωσε: «Ο πλούτος των εκδηλώσεων που κινείται γύρω από τον νοητό άξονα του ελληνικού πολιτισμού έχει σκοπό να δείξει και στους Ευρωπαίους φίλους μας ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας, δεν είναι μόνον εκείνη των μνημονίων και των διαρκών αξιολογήσεων. Είναι παράλληλα η Ελλάδα που ανθίσταται και δημιουργεί».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο