13 Οκτ 2017

Η Κύπρος τίμησε τον Γιάννη Σμαραγδή


Για την προσφορά του στην Τέχνη και τη συμβολή του στην προβολή των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών...
Ο σκηνοθέτης Γ. Σμαραγδής (αριστερά) και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην εκδήλωση της Τετάρτης





Για την προσφορά του στην Τέχνη και τη συμβολή του στην προβολή των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και γενικότερα του Ελληνικού πολιτισμού τιμήθηκε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στο θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία της Κύπρου ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Την αφορμή, βεβαίως, έδωσε η συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη με τον οποίο ο σκηνοθέτης ασχολήθηκε στην (ήδη πολυσυζητημένη) τελευταία ταινία του, «Νίκος Καζαντζάκης» (ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό και σε κάτι παραπάνω από έναν μήνα θα διανεμηθεί στις αίθουσες από την Audiovisual).

Απονέμοντας το μετάλλιο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο ενός παγκόσμιου πολίτη, του Νίκου Καζαντζάκη, η ταινία του φίλου, Γιάννη Σμαραγδή, είναι μια άλλη σημαντικότατη προσφορά στην προβολή και το έργο του μεγάλου Κρητικού δημιουργού.» Διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κου Νίκου Κοτζιά όπου εκτός άλλων ανέφερε για τον Γ. Σμαραγδή ότι «θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε αντίστοιχη πολιτιστική δράση και ευχόμαστε η νέα σας ταινία για το Νίκο Καζαντζάκη να αναδείξει με την ίδια επιτυχία, αθέατες έως τώρα πτυχές της Ελληνικής ματιάς και γιατί όχι, να φωτίσει την καταγωγή του από την άλλη Ελληνική εστία της Μεσογείου, την Κύπρο μας.» 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από το Making - Of (πως γυρίστηκε) της ταινίας ενώ από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής στον δικό του χαιρετισμό τόνισε το ενδιαφέρον για μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες και καλλιτέχνες του σκηνοθέτη (θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις προηγούμενες ταινίες του Σμαραγδή βρίσκεται η τηλεοπτική «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε» για τον Αλ. Παπαδιαμάντη, ο «El Greco» για τον Δομ. Θεοτοκόπουλο και ο «Καβάφης» για τον Κ. Καβάφη)

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Κοινωφελές Επιστημονικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Δήμο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick.
Πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο