1 Μαΐ 2017

Πάολο Σορεντίνο: Η Νάπολη, το Όσκαρ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα


Ο Πάολο Σορεντίνο είναι Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, μέλος της κριτικής επιτροπής του...
Φεστιβάλ Καννών που ξεκινάει σε λίγες μέρες και βραβευμένος με Όσκαρ για την Τέλεια Ομορφιά.




Ο κινηματογραφικός κόσμος του Πάολο Σορεντίνο είναι άψογα και αρχιτεκτονικά δομημένος από τις κινήσεις της κάμερας, τα πλάνα και τις μουσικές επιλογές, με έμφαση σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες που υφαίνουν μία μαγευτική ιστορία μέσα από τις κινηματογραφικές οθόνες.


Έχει στο ενεργητικό του μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες των τελευταίων χρόνων, όπως η Νιότη και η Τέλεια ομορφιά. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Polvere di Napoli, κυκλοφόρησε το 1998 και αποτέλεσε την έναρξη για πολλές ακόμη στο μέλλον. Το ντεμπούτο του σε ταινίες μεγάλου μήκους το έκανε αργότερα, με την "One Man Up", για την οποία βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Νέος Σκηνοθέτης.

"Ο χρόνος όλο και λιγοστεύει, το ίδιο και η ενέργεια, και η ευτυχία μοιάζει να χάνεται ή να μην έχει υπάρξει ποτέ. Η ηδονή έχει υποβαθμιστεί σε μηχανισμό, που αναιρεί την ίδια την αρχή της ηδονής. Το μόνο που το έχει απομείνει είναι η σχέση του με τη νοσταλγία της αθωότητας που αυτός ο χαρακτήρας ίσως συνδέει με τη στιγμιαία μορφή κάποιου άλλου πράγματος, πολύ μακριά από τη δική του εμπειρία: τη μακαριότητα", έχει αναφέρει σε συνέντευξή του.


Η διεθνής αναγνώριση ήρθε το 2004, με την ταινία The Consequences of Love, η οποία κέρδισε πολλά βραβεία, εκ των οποίων και το Palme D'Or στο Φεστιβάλ Καννών το 2004.

Η πιο γνωστή του ταινία είναι Η Τέλεια Ομορφιά, που απέσπασε Όσκαρ, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Μέσα από αυτή την ιστορία, θέλησε να παρουσιάσει την κουλτούρα, το πνεύμα, την "προσωπικότητα" αυτής της πόλης, που τόσους και τόσους έχει εμπνεύσει και έχει τα ίχνη της ιστορίας σε κάθε μικρό σημείο της. Μία πόλη που συνδυάζει το ιερό, το πραγματικό και το βέβηλο όπως έχει πει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Οι αντιφάσεις, τα μυστικά και οι ομορφιές της πόλης, που είναι γεμάτη πνευματικές περιπέτειες, είναι ορατές σε κάθε πλάνο, σε κάθε σκηνή. Οι ταινίες του έχει γραφτεί πολλές φορές ότι θυμίζουν τον Φελίνι, ο ίδιος όμως έχει αναφέρει ότι προσπαθεί να μείνει μακριά από τα χνάρια του, παρ' όλο που τον θαυμάζει πολύ.

"Για μένα η δημιουργικότητα, η τέχνη είναι ένας τρόπος να νικήσεις την βαρεμάρα της αλήθειας, της αληθινής ζωής. Δεν το βλέπω σαν έναν τρόπο να νικήσεις τον θάνατο", είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη του στο flix.gr.


Δεν πήγε ποτέ σε σχολή κινηματογράφου!

Γεννήθηκε στη Νάπολι το 1970 και ήταν γιος τραπεζουπάλληλου. Μεγάλωσε σχετικά ευκατάστατη οικογένεια με δύο αδέρφια και ξεκίνησε τις σπουδές στα Οικονομικά. Σύντομα όμως, η μεγάλη αγάπη του για την τέχνη και τον κινηματογράφο τον έκανε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του. Ποτέ όμως δεν σπούδασε σε σχολή κινηματογράφου!


H καταγωγή του είναι από τη Νάπολη, μία πόλη που τον ενέπνευσε και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις ταινίες του. Κατά κύριο λόγο, είναι το ειρωνικό πνεύμα αυτής της πόλης όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, η αίσθηση του χιούμορ των ναπολιτάνων, που του έδωσε υλικό και εργαλεία για τις ιστορίες του. Ένα από τα πιο αγαπημένα του βιβλία, είναι το εκπληκτικό Ταξίδι στην Άκρη της Νύχτας του Σελίν.



Η λατρεία για το ποδόσφαιρο και τον Μαραντόνα

Ο Πάολο Σορεντίνο πέρασε τα εφηβικά του χρόνια λατρεύοντας τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο δεν τον άφησε ποτέ, αφού δεν χάνει κανέναν από τους αγώνες στην τηλεόραση, ενώ η θήκη του κινητού του είναι στα χρώματα της Νάπολι! "Μια μέρα, ο πατέρας μου, μού λέει πως η Νάπολι αγόρασε τον Μαραντόνα. Σε αυτό το σημείο έκανε μια παύση –ο πατέρας μου ήταν αρκετά ψυχρός άνθρωπος– και μου λέει: Έχω ήδη αγοράσει τα διαρκείας".

Έχει αναφέρει ότι η Μαραντόνα τον βοήθησε να περάσει μία ανέμελη εφηβική ζωή, μακριά από τον πόνο αυτής της περιόδου και να στραφεί στο σινεμά. Όταν έβλεπε αυτόν τον "κοντούλη" όπως έχει πει να τρέχει μέσα στο γήπεδο, του γεννήθηκαν συγκινήσεις και συναισθήματα που μπορούσαν να δημιουργηθούν από ένα τόσο όμορφο θέαμα όπως το ποδόσφαιρο. Γιατί όχι και το σινεμά;

"O Μαραντόνα για μένα είναι μια από τις μεγαλύτερες εκφράσεις της σύγχρονης τέχνης. Απ όταν ήμουν παιδί, του ήμουν αφοσιωμένος, ένοιωθα ευγνωμοσύνη απέναντί του γιατί αυτό που έκανε για το ποδόσφαιρο είναι αληθινά εκπληκτικό κι έχει κάνει εκατόν πενήντα φορές περισσότερα για το ποδόσφαιρο απ ότι έχω κάνει εγώ για το σινεμά".

«Τιμή σε εκείνους που στην κορυφαία στιγμή της δόξας τους δεν ξεχνούν την καταγωγή και την ταυτότητά τους. Ευχαριστούμε Π. Σορεντίνο", έγραψαν σε πανό οι οπαδοί της Νάπολης όταν κέρδισε το Όσκαρ, αποδεικνύοντας πως δεν τον ξέχασαν ποτέ, ενώ και ο ίδιος ο Ντιέγκο Μαραντόνα έκανε για αυτόν αναφορά στη σελίδα του στο Facebook.

Όταν ήταν πιτσιρικάς, έπαιζε και ο ίδιος ποδόσφαιρο στο κέντρο. Όταν άρχισε το κάπνισμα, οι επιδόσεις του έπεσαν και πέρασε στην επίθεση, με μέτρια αποτελέσματα όπως έχει αποκαλύψει.


Η τηλεοπτική σειρά του Πάολο Σορεντίνο


Το The Young Pope αφηγείται τη μυθιστορηματική ιστορία του Πάπα Πίου ΙΓ’, ή αλλιώς Λένι Μπελάρντο, του πρώτου Αμερικανού Πάπα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκουμε τον δύο φορές υποψήφιο για Όσκαρ Τζουντ Λο και μαζί του τη βραβευμένη με Όσκαρ Νταϊάν Κίτον στον ρόλο της μοναχής Μαίρη.

Η σειρά είναι μία συμπαραγωγή των Sky, HBO και Canal+. Τη σκηνοθεσία των 10 επεισοδίων του The Young Pope υπογράφει ο δημιουργός της Νιότης και του βραβευμένου με Όσκαρ Η Τέλεια Ομορφιά, Πάολο Σορεντίνο. Το σενάριο συνυπογράφει ο Σορεντίνο μαζί με τους Τόνι Γκριζόνι, Ουμπέρτο Κονταρέλο και Στέφανο Ρούλι. Τη διανομή της σειράς έχει αποκλειστικά η Wildside, εταιρεία της FremantleMedia.

Στο The Young Pope πρωταγωνιστούν επίσης, ο Σίλβιο Ορλάντο (The Human Factor, Ο Αλιγάτορας), ο Χαβιέ Καμάρα (Μίλα της, Τρούμαν, Δεν Κρατιέμαι), ο Τζέιμς Κρόμγουελ (The Green Mile, L.A. Confidential, Babe) και η Σεσίλ ντε Φρανς (Hereafter, Mobius).


Φιλμογραφία

2004 Οι συνέπειες του έρωτα 

2006 Ο αλιγάτορας 

2008 Il divo: Η συναρπαστική ζωή του Τζούλιο Αντρεότι 

2011 Εκεί που χτυπά η καρδιά μου 

2013 Η Τέλεια Ομορφιά 

2014 Ρίο, σ' αγαπώ 

2015 Νιότη 

2016 The Young Pope 

2018 Lolo


Από την ταινία Νιότη



Η γυναίκα της ζωής του



Είναι παντρεμένος με τη Daniela D'Antonio και έχουν μαζί δύο παιδιά. Το ζευγάρι κάνει συχνές δημόσιες εμφανίσεις, αποφεύγει ωστόσο τα lifestyle έντυπα και τα φώτα των φωτογράφων.



Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο