15 Μαρ 2017

Η Ελληνική Λαϊκή Παράδοση και Ιστορία συναντά τη συμφωνική μουσική


Όταν ο Παπαϊωάννου εμπνεύστηκε από τον Μυριβήλη...
Με μια συναυλία αφιερωμένη σε συνθέτες και έργα της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, που θα δοθεί τις παραμονές της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, συνεχίζεται η πορεία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών. 




Η συναυλία εγκαινιάζει τις 13ες Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, ένα θεσμό που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια με πρωτοβουλία του Μαέστρου και Καλλιτεχνικού ∆ιευθυντή της Φιλαρμόνιας, Βύρωνα Φιδετζή, και παρουσιάζει κάθε χρόνο, την άνοιξη, μια μεγάλη σειρά συναυλιών αποκλειστικά με έργα ελλήνων συνθετών, πολλά εκ των οποίων σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις.

Η νέα συναυλία της Φιλαρμόνιας θα παρουσιάσει έργα χαρακτηριστικά δύο περιόδων της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, με ξεχωριστό ελληνικό χρώμα, που χρησιμοποιούν τους μελωδικούς τρόπους, τους ρυθμούς και την ατμόσφαιρα του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η συναυλία της Φιλαρμόνιας θα ξεκινήσει με το Συμφωνικό Θρύλο «Βασίλης ο Αρβανίτης», του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1910-1989). Πρόκειται για ένα συμφωνικό έργο που βασίζεται στην πασίγνωστη, ομώνυμη νουβέλα του Στρατή Μυριβήλη για το πρωτοπαλίκαρο και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα και «αφηγείται» με μουσικούς όρους τη θρυλική του ιστορία.

Η βραδιά θα συνεχιστεί με την Ραψωδία για βιολί και ορχήστρα του Θεόδωρου Καρυωτάκη (1903-1978), εξάδελφου του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Το έργο γράφτηκε σε πρώτη μορφή το 1940 και αναθεωρήθηκε το 1955. Ο συνθέτης, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά ελληνικά στοιχεία, τα δουλεύει με εκφραστικά μέσα νεότερα, τα πλάθει με τέχνη και μέτρο, και τα δένει σ’ ένα οργανικό σύνολο. Σολίστ ο Χάρης Χατζηγεωργίου.

Η συναυλία θα κλείσει με μια σειρά τραγουδιών για χορωδία και ορχήστρα του ιδρυτή της Εθνικής Σχολής, Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), τα περισσότερα των οποίων ανάγονται στην περίοδο των Βαλκανικών πολέμων. Τα ποιητικά κείμενα είναι έντεχνα και παραδοσιακά. Σολίστ στα τραγούδια είναι η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου. Συμμετέχουν οι Χορωδίες Ambitus και Εθνικού Ωδείου.




Σολίστ:

Χάρης Χατζηγεωργίου, βιολί Τζούλια Σουγλάκου, υψίφωνος

Μικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διεύθυνση Σπύρος Κλάψης) Μικτή Χορωδία Ambitus (διεύθυνση Κατερίνα Βασιλικού) Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017, ώρα 20.00

Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις»: Πυθαγόρα 8, Άλιμος

Πωλήσεις εισιτηρίων: στο viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, mobile app: vivawallet, στα συνεργαζόμενα φυσικά σημεία της viva ή στο ταμείο μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο