18 Μαρ 2017

Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ο λιμός στο Σουδάν κατασκευάζεται από την κυβέρνηση»


«Ο λιμός στο Νότιο Σουδάν θα μπορούσε να τερματιστεί αν οι παγκόσμιοι ηγέτες παρέμβαιναν και απέτρεπαν τους...
τοπικούς πολιτικούς από το να πολεμούν για το ποιος θα επικρατήσει και να σπαταλούν κεφάλαια, με τα οποία θα μπορούσε να τραφεί η χώρα που λιμοκτονεί», γράφει ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει η εφημερίδα Washington Post.

Τονίζοντας ότι ο λιμός κατασκευάζεται από την κυβέρνηση, ο 55χρονος ηθοποιός επισημαίνει ότι η πολιτική ελίτ του Νότιου Σουδάν υποδαυλίζει εθνοτικές εντάσεις για να φτιάχνει περιουσίες στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Ο εμφύλιος που ξέσπασε στο Σουδάν το 2013, έπειτα από μια διαφωνία μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ, πήρε τέτοιες διαστάσεις που εξελίχθηκε σε στρατιωτική αναμέτρηση. Η σύγκρουση φέρνει αντιμέτωπο τον στρατό του Κιρ, που ανήκει στην εθνότητα Ντίνκα και τις πιστές δυνάμεις στον Μάκαρ που ανήκουν στην εθνότητα Νουρ.


Σχεδόν ο μισός πληθυσμός, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αναμένεται να μην έχει αξιόπιστη πηγή τροφής έως τον Ιούλιο. Ήδη τον Φεβρουάριο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περιοχές του Νοτίου Σουδάν μαστίζονται από τον λιμό.

Ο Κλούνεϊ απευθύνει έκκληση για την παρεμπόδιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών των κλεπτοκρατών. «Ακόμη κι αν ο κόσμος προσπαθεί για την καταπολέμηση του λιμού, είναι καιρός επίσης να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες», τονίζει στο άρθρο που υπογράφει μαζί με τον Τζον Πρέντεργκαστ, ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο