20 Φεβ 2017

Έκκληση προστασίας από παρθένα «Υπαινικτικά τοπία» - Έκθεση της Ιωάννας Κωνσταντίνου, στη γκαλερί Dépôt


Με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος..., η εικαστικός Ιωάννα Κωνσταντίνου εκφράζει την αγάπη της για τη ζωή κοντά στη φύση. Αντλώντας έμπνευση από ελληνικά και νορβηγικά τοπία, στα οποία η φύση είναι παρθένα, και, δίνοντας έμφαση στα δάση, τα βουνά, τα ποτάμια και τη θάλασσα, παρουσιάζει την ατομική της έκθεση, με τίτλο «Υπαινικτικά τοπία».

Η έκθεση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα και την επιμελείται η Γωγώ Κολυβήρα, εγκαινιάζεται στη γκαλερί Dépôt, σήμερα, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου.


Νερό, γη και ουρανός σε μία κοινή δύναμη

Με τις γνώσεις και την εμπειρία της στην τεχνολογία των υλικών και, ειδικότερα, του χαρτιού και μετά από τη διαρκή επαφή της με αυτό, η ζωγράφος Ιωάννα Κωνσταντίνου επέλεξε να χρησιμοποιεί το χειροποίητο χαρτί σαν μία επιφάνεια για ζωγραφική με ιδιαίτερη σημασία. Τα ασύμμετρα άκρα, η αδρή υφή και η άριστη ποιότητα του χειροποίητου χαρτιού την έλκουν και την εμπνέουν. Πιστεύει πως το νερό και η υδατογραφία δημιουργούν ατελείωτες δυνατότητες στη διαβάθμιση του τόνου των χρωμάτων, στο βάθος της εικόνας και στην πινελιά που πέφτει επάνω στο υγρό χαρτί.


Ποτάμι, 120x120cm, Ακρυλικό σε καμβά .

Παράλληλα, ζωγραφίζει σε καμβά με ακρυλικά, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία αδρή γήινη επιφάνεια, προετοιμασμένη με πάστα ελαφρόπετρας. Νερό, γη και ουρανός συνενώνονται σε μία κοινή δύναμη.


Πανδαισία πολλών και διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων

Ο ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Μπάσιος επισημαίνει για την έκθεση: «Η επιλογή, από μία καλλιτέχνιδα, να εκφραστεί εικαστικά μέσω της τοπιογραφίας είναι - κατά πρώτη εντύπωση - μία κίνηση, που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη της αποδοχής ή/και της βεβαιότητάς της. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς απορρίψεις συγκεκριμένων απεικονιστικών επιλογών, ο θεατής παρασύρεται από την πανδαισία πολλών και διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων, με εμπνεύσεις βασισμένες στη φύση.

Η δύναμη αυτής της δουλειάς έγκειται στο ότι το προβαλλόμενο τοπίο διαθέτει τη χάρη και τη δύναμη, ώστε, με τους αποκλεισμούς των όσων δεν περιλαμβάνει, να λειτουργεί ως ένα άλλο πρόταγμα. Και γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό είναι η κατεξοχήν αφορμή - συνθήκη, για να εκφραστεί καλλιτεχνικά μία δυσφορία, μία διαμαρτυρία, μία δυσανεξία».Σούρουπο, 75x200cm, Ακρυλικό σε καμβά


Πληροφορίες

Γκαλερί Dépôt: Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι - Αθήνα, τηλ.: 210 3648174. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 12:00 - 20:30, Σάββατο: 12:00 - 16:00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο