29 Ιαν 2017

Γκιακ, του Δημοσθένη Παπαμάρκου στη Μονή Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη


Το Μάρτιο του 2016 εντυπωσίασε το κοινό μας η πρωτότυπη περφόρμανς «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για... τα καπνά» σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη, που φιλοξενήθηκε στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και τώρα η Μαυραγάνη σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ τη θεατρική μεταφορά της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκιακ».

Γεννημένος το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδας, ο Δημοσθένης Παπαμάρκος άρχισε να γράφει το 1998. Το «Γκιακ» είναι το τελευταίο του έργο και το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Αναγνώστης».

Η Γεωργία Μαυραγάνη περιγράφει το έργο ως εξής: «Σε ένα τραπέζι γάμου κάπου στα χωριά της Λοκρίδας, σε μια γιορτή “ένωσης” θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό “ντοκουμέντο” τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους.»

Συγγραφέας: Δημοσθένης Παπαμάρκος

Διασκευή: Γεωργία Μαυραγάνη

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα

Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια

Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren


Ηθοποιοί:

Ιωάννα Δεμερτζίδου

Εμμανουήλ Κοντός

Νικόλαος Κουσούλης

Εμμανουέλα Μαγκώνη

Δημήτρης Μορφακίδης

Μιχάλης Σιώνας

Άννη Τσολακίδου


Tηλέφωνο: 2310 650999, 2310 589185, Fax 2310 651099

http://www.monilazariston.gr/

http://www.facebook.com/pages/Moni-Lazariston-Festival/212080595481417

Ημερομηνίες: από 18/2/2017 έως 5/4/2017 

Μειωμένο: 5€

Γενική είσοδος: 13€

Τετάρτη 18:00

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00

Κυριακή 19:00

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο