5 Ιαν 2017

Παραστάσεις χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Η τέχνη του χορού, στην κλασική αλλά και στη σύγχρονη μορφή της, κατέχει ξεχωριστή θέση στο ...πολυποίκιλο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με παλιούς γνώριμους αλλά και νέους προσκεκλημένους να εμφανίζονται στις σκηνές του τη νέα χρονιά.

Η Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας υποδέχεται στις 18/2/2017 την παράσταση χορού της Σοφίας Μαυραγάνη / FINGERSIX με τίτλο «Σάλος» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενα ανατρεπόμενη χορογραφική σύνθεση που αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας.

Το έργο εμπλέκει τρεις ερμηνευτές και συν-δημιουργούς (Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου) σε μια ποιητική αλληγορία για την παράδοξη σχέση των γεγονότων με τον χώρο και τον χρόνο μέσα στον οποίο συμβαίνουν.

Δημιουργία–σύνθεση: Σ. Μαυραγάνη. Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας. Σύμβουλος δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη. Κοστούμια–σκηνικός χώρος: Παύλος Θανόπουλος. Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας. Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016. Συμπαραγωγή ΟΜΜΑ-FINGERSIX.

Το Netherlands Dans Theater (NDT I), ένα από τα πιο δημιουργικά συγκροτήματα χορού στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό τοπίο, έρχεται και πάλι στην Αθήνα, δύο χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στο ΜΜΑ. Στις τρεις παραστάσεις που θα δώσει στις 3, 4 και 5/3/2017 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, μια νέα χορογραφία των Λεόν και Λάιτφουτ που βασίζεται σε νέα μουσική σύνθεση του Μαξ Ρίχτερ και θα έχει κάνει πρεμιέρα στη Χάγη μόλις ένα μήνα νωρίτερα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τις χορογραφίες Shut eye των Λεόν και Λάιτφουτ σε μουσική Όλαβερ Άρναλντς και The Statement της Κρύσταλ Πάιτ σε νέα μουσική του Όουεν Μπέλτον. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της Μυτιληναίος, Όμιλος Επιχειρήσεων.

Εξαιρετικές παραγωγές του Μπαλέτου Μπολσόι που συνδυάζουν το κλασικό με το μοντέρνο ρεπερτόριο προτείνει το Μέγαρο στους φίλους του χορού για τη δεύτερη χρονιά των απευθείας μεταδόσεων από το ιστορικό ρωσικό θέατρο της Μόσχας σε συνεργασία με την Pathé Live. Ήδη από την αρχή της σεζόν, έχουν παρουσιαστεί: η Χρυσή εποχή σε χορογραφία του τσάρου του ρωσικού χορού, Γιούρι Γκριγκορόβιτς, το κωμικό μπαλέτο The Bright Stream και ο Καρυοθραύστης, μια από τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες που έντυσε με την εξαίσια μουσική του ο Τσαϊκόφσκι.

Στις 22/1/2017 οι λαμπεροί χορευτές του Μπολσόι θα παρουσιάσουν ένα ακόμη ονειρικό παραμύθι, την Ωραία Κοιμωμένη, και πάλι σε μουσική Τσαϊκόφσκι, ο οποίος υπογράφει άλλωστε την παρτιτούρα της Λίμνης των Κύκνων, ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα του κλασικού μπαλέτου, που ακολουθεί στις 5/2/2017. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Οντέτ/Οντίλ, η ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό κοινό Σβετλάνα Ζαχάροβα. Το πρόγραμμα των μεταδόσεων περιλαμβάνει επίσης τη Βραδιά σύγχρονου χορού που συνδυάζει τον δυναμισμό του Ρόμπινς με τη δεξιοτεχνία του Λάντερ και την ευφυΐα του Ρατμάνσκυ (νέα παραγωγή, 19/3/2017). Η αυλαία θα πέσει με το έργο Ένας ήρωας του καιρού μας (νέα παραγωγή, 9/4/2017) σε χορογραφία του Γιούρι Ποσόχοφ, βασισμένη στο ομώνυμο αριστούργημα του ρώσου λογοτέχνη Μιχαήλ Λέρμοντοφ.
Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Tηλέφωνο: 210 7282000, Fax 210 7290174

http://www.megaron.gr/

Ημερομηνίες: από 22/1/2017 έως 19/3/2017 

Φωτογραφία: SHUT EYE © Rahi Rezvani

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο