11 Οκτ 2016

Τη νέα ατομική έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού καλλιτέχνη Απόστολου Λάβδα παρουσιάζει η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Λευκωσία.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 13 Οκτωβρίου, παρουσία του καλλιτέχνη. 

Μέσα στα 50 χρόνια καριέρας του, ο καλλιτέχνης με το... σπουδαίο ταλέντο και τις έμπειρες μορφοπλαστικές τεχνικές, κατάφερε να αποδώσει την ανθρώπινη μορφή, και όχι μόνο, με πρωτοφανή δυναμισμό. Η ζωγραφική του Λάβδα είναι άμεση, πηγαία, ένας εξπρεσιονισμός του χρώματος αλλά µε διάθεση ιμπρεσιονιστική και λυρική. Έχει εναρμονίσει την κλασική παραστατική ζωγραφική με την αφαίρεση και έχει αφήσει αδιαμφισβήτητα το δικό του προσωπικό στίγμα στον κόσμο της τέχνης.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί πλούσια χρωματική κλίμακα, που τη χειρίζεται με αμεσότητα και αυθορμητισμό. Εργάζεται με θεματικές ενότητες και έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε δυναμικά θέματα, που περιλαμβάνουν την ανθρώπινη μορφή σε κίνηση (συνθέσεις με αθλητές, δρομείς, ιππείς κ.ά.) και που προκύπτουν μέσο της χρωματικής δράσης. Δημιουργεί επάλληλα χρωματικά επίπεδα με κοφτές και πλατιές πινελιές, προσδίδοντας τους συγκεκριμένη κατεύθυνση και χρωματική ροή. Αποφεύγει το σχεδιαστικό περίγραμμα και οδηγεί το βλέμμα του θεατή στην ανάγνωση του θέματος μέσω των χρωματικών συσχετισμών.Η κίνηση και ο χρόνος είναι συνυφασμένα με τα έργα του καθώς ο ζωγράφος μοιάζει να αιχμαλωτίζει στιγμές του χρόνου τις οποίες αναδεικνύει με την έμπνευση του δίνοντας τους πρωταγωνιστικό ρόλο και μεταδίδοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στο θεατή.


Ο Απόστολος Λάβδας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1940. Σπούδασε ζωγραφική στο Βέλγιο στην Ecole des BauxArt de Bruxelles και στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρουσίασε τα πρώτα του έργα στην Αμβέρσα το 1965, σε έκθεση που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο της πόλης, όπου και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Δώδεκα χρόνια αργότερα το 1977 στη Διεθνή Έκθεση Συγχρόνου Τέχνης της Φλωρεντίας απέσπασε επίσης το Α’ βραβείο. Η επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε δυναμικά από το 1978 με ατομικές εκθέσεις που σηματοδότησαν την πορεία του. Το 1985 οι τζόκεϊ του Απόστολου Λάβδα προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση σε μια ατομική του έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Αλέξανδρου Ιόλα, του διεθνούς μαικήνα της τέχνης ο οποίος υποστήριξε τη ζωγραφική του Λάβδα ειδικά τη δεκαετία του 1980 και ως το θάνατο του. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 90 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. 


Σημείωση: *Όσοι επιθυμούν και έχουν στην κατοχή τους έργα του Απόστολου Λάβδα μπορούν να επικοινωνήσουν με την γκαλερί μας και κατά την περίοδο 13 – 14 Οκτωβρίου, που θα βρίσκεται ο καλλιτέχνης στην Κύπρο, για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα τους. 

Εγκαίνια έκθεσης: 13 Οκτωβρίου 2016. (19.30-23.00)
Διάρκεια: ως τις 29 Οκτωβρίου. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την γκαλερί στο nicosia@kapopoulosart.gr ή στο +357 22319031.  


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο