6 Ιουν 2016

Τα προϊόντα που διαφημίζουν οι «αστέρες» μόνο αστεράτα δεν είναι


Διάσημα «αστέρια» της ποπ μουσικής συχνά «δανείζουν» το πρόσωπό τους στις διαφημιστικές καμπάνιες διαφόρων εμπορικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων... τροφίμων και ποτών, στοχεύοντας κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Ομως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της, κατέληξε στο αποκαλυπτικό συμπέρασμα ότι σχεδόν όλα αυτά τα προϊόντα είναι χαμηλής διατροφικής ποιότητας, αν όχι τελείως ανθυγιεινά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας Μπραγκ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, προειδοποιούν ότι αυτές οι διαφημίσεις συμβάλλουν στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία.

Η μελέτη επισημαίνει ότι ποτά και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, τροφές φαστ φουντ και γλυκά είναι ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα προϊόντα που «υιοθετούνται» από διασημότητες της μουσικής. Αντίθετα, ούτε ένα μουσικό «αστέρι» δεν συμμετέχει σε καμπάνια για την προώθηση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης κ.α.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μια μεγάλη γκάμα διαφημίσεων (τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές, έντυπες κ.α.) που εμφανίσθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια, συνεχίζοντας μια αντίστοιχη έρευνα που είχαν κάνει προ τριετίας με διαφημίσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσαν διάσημοι αθλητές. Επίσης κατέγραψαν τις εμφανίσεις καλλιτεχνών σε συναυλίες, όπου ο χορηγός ήταν κάποια εταιρεία ή ένα προϊόν.

Διαπιστώθηκε ότι από τους 163 πιο δημοφιλείς τραγουδιστές, οι 65 έχουν συνδέσει το όνομά τους με 57 τρόφιμα ή ποτά 38 εταιρειών. Η ανάλυση των διαφημιζόμενων προϊόντων έδειξε ότι το 81% των τροφίμων έχουν χαμηλή διατροφική ποιότητα, ενώ το 71% των ποτών περιέχουν ζάχαρη.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες αυτούς, είναι οι Μπιγιονσέ, Τζάστιν Τιμπερλέικ, Μπρίτνεϊ Σπίαρς, will.i.am, Κριστίνα Αγκιλέρα, Μαράϊα Κάρεϊ, Ενρίκε Ιγκλέσιας, Κέιτι Πέρι, Σακίρα και άλλες διασημότητες.

«Είναι σημαντικό να αυξήσουμε την επίγνωση της κοινής γνώμη;ς για το πώς οι εταιρείες χρησιμοποιοούν διασημότητες δημοφιλείς στο κοινό, προκειμένου να προωθήσουν στην αγορά τα ανθυγιεινά προϊόντα τους», δήλωσε η Μπραγκ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ, οι εταιρείες τροφίμων και ποτών δαπανούν περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για διαφημίσεις που απευθύνονται ειδικά στους νέους, με αποτέλεσμα ο μέσος έφηβος να βλέπει 5.900 διαφημίσεις το χρόνο και το μέσο παιδί 4.700. Επιπλέον, εκατοντάδες εκατομμύρια είναι οι παρακολουθήσεις μουσικών βίντεο στο YouTube, οι οποίες περιέχουν διαφημίσεις ή διαφημιστικών βίντεο όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες.

Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών έχουν αυτοδεσμευθεί να μην στοχεύουν με το μάρκετίνγκ τους παιδιά κάτω το 12 ετών, όμως, όπως είπε η Μπραγκ, η αυτοδέσμευση αυτή πρέπει να επεκταθεί και στους εφήβους.

Προηγούμενες επιδημιολογικές και ψυχολογικές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι όλο αυτό το μάρκετινγκ παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παχυσαρκίας ήδη από την παιδική ηλικία. Οι ερευνητές κάλεσαν τους καλλιτέχνες να αξιοποιήσουν την επιρροή που έχουν στη νεολαία για να της «περνάνε» θετικά και υγιεινά μηνύματα σχετικά με τη διατροφή.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο