17 Φεβ 2016

Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι


Ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι πέθανε σε ηλικία 75 ετών από καρκίνο. Ο γιος του, ο Ξαουέρι Ζουλάφσκι, επίσης σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γράψει στο.... Facebook, ότι είναι «στην τελευταία φάση, έχει μπει στο νοσοκομείο για εντατική θεραπεία, (όμως) η πρόοδος της ασθένειάς του δεν επιτρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις».

«Είναι για μένα πολύ δύσκολο να το γράψω, αλλά είναι σημαντικό τώρα, όταν η τελευταία του ταινία (“Cosmos”, 2015) ξεκινά “τη ζωή της”. Να τον σκέφτεστε», πρόσθεσε.

Ο Αντρέι Ζουλάφσκι είχε φύγει από την Πολωνία με τους γονείς του σε ηλικία πέντε ετών για το Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σορβόννη. Σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, ο Ζουλάφσκι γύρισε πολλές ταινίες στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων το "L' amour braque" (Ερωτική τρέλα). Είχε τρία παιδιά, το ένα από αυτά με τη Γαλλίδα ηθοποιό Σοφί Μαρσό, από την οποία χώρισε το 2001. «Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον πολωνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο», δήλωσε ο Γιάνουζ Βρομπλέφκσι, κριτικός κινηματογράφου. «Πολλές από τις ταινίες του θα μείνουν στην Ιστορία, κυρίως το “La troisieme parti de nuit" (Το τρίτο μέρος της νύχτας - 1971) και το “Le Diable” (Ο διάβολος - 1972)», πρόσθεσε.

«Ο Ζουλάφκσι ήταν ένας πολύ ριζοσπαστικός και καινοτόμος σκηνοθέτης για την εποχή του. Είχε επινοήσει τη δική του πολύ προσωπική και πρωτότυπη γλώσσα. Ήταν προκλητικός, καταρρίπτοντας πολλούς πολωνικούς μύθους. Και εισήγαγε τον ερωτισμό στις ταινίες του (...) Οι ταινίες του θεωρούνται σήμερα κλασικές στον κινηματογράφο, αλλά, εκείνη την εποχή, ήταν πρωτοποριακά έργα», σύμφωνα με τον Βρομπλέφσκι.

Ο Ζουλάφσκι ήταν «ένας πολύ πρωτότυπος καλλιτέχνης, μερικές φορές αμφιλεγόμενος, αλλά πάντα πιστός στον εαυτό του», δήλωσε σήμερα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat ο πρόεδρος της Εταιρίας Πολωνών Σκηνοθετών Γιάτσεκ Μπρόμσκι.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο