7 Φεβ 2016

Βρήκαν λέμβο για τη μεταφορά ψυχών σε αιγυπτιακό τάφο


Κατά τα διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στα περίχωρα του Καϊρου, Τσέχοι Αιγυπτιολόγοι ανακάλυψαν μια ταφική λέμβο 4.500 ετών. Η λέμβος εντοπίστηκε στη.... βάση ενός αρχαίου αιγυπτιακού τάφου και πιστεύεται πως προοριζόταν για τη μεταφορά της ψυχής του ιδιοκτήτη στον ουρανό.

Η αρχαία νεκρόπολη Αμπουσίρ προοριζόταν για τις ανώτατες κοινωνικές τάξεις (την ελίτ της εποχής), οι οποίες κατοικούσαν στην κοντινή πρωτεύουσα Μέμφιδα αλλά δεν ήταν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αυτού του τύπου οι τάφοι ονομάζονται μασταμπά: πρόκειται για ορθογώνιες κατασκευές με επικλινείς πλευρές και επίπεδη κορυφή, ενώ διαθέτουν υπόγειο νεκρικό θάλαμο με διάφορους χώρους. Οι μασταμπά αποτελούν τον πρόδρομο των πυραμίδων.


Πρόκειται για ασυνήθιστη και σημαντική ανακάλυψη, καθώς ταφικές λέμβοι τέτοιου μεγέθους προορίζονταν συνήθως μόνο για την κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας-συνήθως τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η ταφική λέμβος έχει μήκος 18 μέτρα και αν και εξαιρετικά εύθραυστη, είναι πολύ καλά διατηρημένη. Τα σχοινιά και οι πάσσαλοι παραμένουν άθικτοι στη θέση τους . Ο ιδιοκτήτης όμως παραμένει άγνωστος…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο