12 Ιαν 2016

Κουαρτέτο του Heiner Müller - Στη σκηνή του A R R O Y O N U E V O

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου

Μεταγράφεται για πρώτη φορά σε Flamenco 

Την επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του Heiner Müller επιλέγει ο χορογράφος....
και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας για να καταπιαστεί με το αριστούργημα του, Κουαρτέτο (1980), βασισμένο στις Επικίνδυνες Σχέσεις του Choderlos de Laclos (1782). Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Δεσποινίς Τζούλια του A. Strindberg, η αρχετυπική πάλη των φύλων στα πρόσωπα της Μαρκησίας ντε Μερτέιγ και του Υποκόμη ντε Βαλμόν, μεταγράφεται με συγκλονιστικό τρόπο σε flamenco και αποκτά διαστάσεις εκ βάθρων αλληλοεξόντωσης, σε ένα παιχνίδι υποταγής και ταπείνωσης υπό την σκέπη του ερωτικού προσωπείου.

Λίγα λόγια για το έργο

Το Κουαρτέτο του Heiner Müller είναι βασισμένο στις Επικίνδυνες Σχέσεις του Choderlos de Laclos, ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1782 ως μια σειρά προκλητικών επιστολών που ανταλλάσσουν η Μαρκησία ντε Μερτέιγ και ο Υποκόμης ντε Βαλμόν και το οποίο απαγορεύτηκε ως ανήθικο στη Γαλλία την εποχή της έκδοσης του αλλά και αργότερα. Η εκδοχή του Müller χρησιμοποιεί τις δύο κεντρικές μορφές των Επικίνδυνων Σχέσεων (της Μαρκησίας και του Υποκόμη), οι οποίες σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο παιχνίδι μεταμφιέσεων υποδύονται τόσο τους εαυτούς τους όσο και τα δύο αθώα θύματα τους, τη Βολάνζ (παρθένα ανιψιά της Μερτέιγ) και την Κυρία του Προέδρου ντε Τουρβέλ.


Η Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μεταφράστρια και δοκιμιογράφος) αναφέρει μεταξύ άλλων για το Κουαρτέτο: Σαν κομμάτι του παρελθόντος, θραύσμα που αποκομμένο επαναφορτίζεται με καινούργιες σημασίες, είδε ο Μύλλερ τις «Επικίνδυνες Σχέσεις». Αναμορφώνοντας από μνήμης το έργο του Λακλό, κάλεσε το παρόν να πυροδοτήσει την ανάμνηση. Το «Κουαρτέτο» είναι λοιπόν η σαρωτική πυρκαγιά που προέκυψε από το σπινθήρα του παρόντος όταν άναψε τη μακρινή εικόνα του μυθιστορήματος, ενός θαμμένου λογοτεχνικού θησαυρού, κλασικού λείψανου της ευρωπαϊκής σκέψης. (Το Βήμα, 29/9/89)

Ο Σταύρος Λίτινας σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξειδικεύτηκε στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Υπήρξε πρώτος χορευτής της ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου και Αθήνας για δώδεκα έτη. Ξεκίνησε Flamenco με τον Carlos ενώ μαθήτευσε με διάσημους χορευτές και χορογράφους (Antonio Canales, Eva Yerbabuena, Juana Amaya, Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo κα). Είναι παραγωγός και χορογράφος της ομάδας «ARROYO NUEVO» υπογράφοντας παράλληλα σημαντικές παραστάσεις ως σύμβουλος κίνησης αλλά και ως σκηνογράφος. Για την παράσταση Κουαρτέτο αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα:

Έτσι, με το πρόσωπο στραμμένο στα ερείπια της Ευρώπης, παραφράζοντας τα λόγια του συγγραφέα που θέλει την πλάτη στραμμένη, παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις και τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, παγιδευμένος στη δυναμική κυρίαρχων και υποταγμένων, μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία δίχως ταυτότητα με μολυσμένο με βία τον κοινωνικό της ιστό και αλλοτριωμένες τις ανθρώπινες συνειδήσεις… έναν ακήρυχτο πόλεμο, μιας και κάθε γενιά, σαν κατάρα, οφείλει να ζει τουλάχιστον ένα• μια εφιαλτική αντανάκλαση της ιστορίας.


… Αντί για τείχη ολόγυρά μου καθρέπτες έχουν στηθεί

Το βλέμμα μου αναζητά το πρόσωπό μου. Άδειο το γυαλί”

(H. Müller, «Βρυκόλακας», 1995)


Σύλληψη – Σκηνοθεσία : Σταύρος Λίτινας

Πιάνο: Αλίνα Αναστασιάδη

Αφήγηση: Άντζελα Μπρούσκου

Μαρκησία ντε Μερτέιγ: Εύα Παρασκευοπούλου

Υποκόμης ντε Βαλμόν: Σταύρος Λίτινας

Τη μουσική επιμέλεια, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Σταύρος Λίτινας. 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο 21.00 & Κυριακή 20.00 

ΤΙΜΕΣ:12 ευρώ κανονικό, 10 μειωμένο

Προπώληση: A R R O Y O N U E V O, Μ. Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός

τηλέφωνο: 210 34 69 575

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο