24 Ιαν 2016

Μπαλτάς: Δεν φταίμε εμείς για τα χρέη του ΚΘΒΕ

Τα χρέη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που έχουν συσσωρευτεί, είναι χρέη προηγούμενων διοικήσεων και κυβερνήσεων. ...
«Δεν φταίει αυτή η διοίκηση και διεύθυνση, ούτε η κυβέρνηση για τα χρέη του ΚΘΒΕ», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ο Αριστείδης Μπαλτάς, ενημερώνοντας για την πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη.


Για Κρατικό

«Χωρίς να είμαστε οι μάγοι με τα δώρα, ερχόμαστε με ένα κομμάτι της επιχορήγησης, που είναι γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Βοηθάει να ξεμπλοκάρουν κάποια προβλήματα, αλλά προφανώς τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά», προσέθεσε ο υπουργός Πολιτισμού στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΚΘΒΕ Άρη Στυλιανού, τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Δημοσθένη Δώδο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Αναστασάκη, τη αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Τσιμά και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.


Πολυπολιτισμική λειτουργία της Ροτόντας

Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον δήμαρχο της πόλης κ. Γιάννη Μπουτάρη, επισκέφθηκε το πολυπολιτισμικό μνημείο της Ροτόντας, ενώ προηγουμένως είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Φίλων της Ροτόντας. Ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισε τη Ροτόντα ως το σημαντικότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης και περίτρανο δείγμα πολυπολιτισμικότητας. Εξήρε, δε, το αναστηλωτικό έργο που έγινε εξολοκλήρου με πόρους που διέθεσε το ΥΠΠΟΑ το 2015: «Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει κρατούν επί της ουσίας τον διαπολιτισμικό, διαθρησκευτικό και ιστορικό του χαρακτήρα και άρα κανείς δεν θίγεται αν η Ροτόντα λειτουργήσει πολυπολιτισμικά με όλων των ειδών τις δράσεις στο εσωτερικό της. Πιστεύουμε ότι η Ροτόντα θα αναδειχθεί μαζί με όλη τη γύρω περιοχή σε ένα νέο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ιστορικό αλλά και καθημερινής ζωής και λειτουργίας. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να συνθέσει τη δική μας τεράστια κληρονομιά με τον σύγχρονο πολιτισμό», σημείωσε.


Συναντήσεις με φορείς πολιτισμου

Κατόπιν, ο Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό της Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκε στα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί. Ερωτώμενος για την απόφαση της κατά χώραν ανάδειξης των αρχαιοτήτων ο κ. Μπαλτάς δήλωσε «Λάβαμε την απόφαση αυτή με πλήρη επίγνωση της σημασίας του μνημείου και της ανάγκης να αναδειχθεί για το καλό της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας» και τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης του κεντρικού πολιτιστικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε επίσης με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Σταμάτη Χονδρογιάννη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Τσιάπαλη, την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σοφία Χριστοφορίδου, την Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου και την αναπληρώτρια προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Ευαγγελία Στεφανή.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα προγράμματα ΕΣΠΑ που ολοκληρώνονται και τα προγράμματα της επόμενης περιόδου, καθώς επίσης και θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες, όπως κτηριακά και θέματα προσωπικού.

Ο Υπουργός συναντήθηκε και με τη νέα διοίκηση του Μουσείου Φωτογραφίας. Τέλος, κοινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τα προεδρεία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) κατά την οποία συζητήθηκε η συνένωσή τους, ένα μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επίλυσής του.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο