24 Ιαν 2016

Η περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς για 6 εβδομάδες στην Αθήνα καλεσμένη του ΝΕΟΝ [εικόνες]

Η «γιαγιά» της σύγχρονης έκφρασης, που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα από το 1970, έρχεται την Ανοιξη στην Αθήνα. 

Κάθεται.... ανέκφραστη μπροστά σε ένα άλλο πρόσωπο, μέχει χωρίς φαγητό για 12 ημέρες, στέκεται γυμνή στην είσοδο μουσείου, περπατάει πάνω σε φλόγες, στήνεται μπροστά από τεντωμένο τόξο, σκίζει με τα νύχια της το σώμα της, χτενίζεται μέχρι να μαδήσει το κεφάλι της και θεωρείται η νούμερο ένα περφόρμερ παγκοσμίως.

Η εκκεντρική Σέρβα εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτσ κλείνει ραντεβού με το κοινό της το Μάρτιο στην Αθήνα. 


Για 6 εβδομάδες στην Αθήνα

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το Ινστιτούτο Marina Abramovic (MAI) ανακοινώνουν μια ευρεία και σημαντική συνεργασία που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αυτό το Μάρτιο. Το πρόγραμμα, διάρκειας έξι εβδομάδων, αποτελεί ένα συμμετοχικό κοινωνικό project, βασισμένο στη «Μέθοδο Abramovic». Θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με παράλληλο πρόγραμμα performance και άυλης τέχνης, υπό τον τίτλο NEON-MAI Lab, από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου, στο Μουσείο Μπενάκη.


Η «Μέθοδος Abramovic» είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από την Μαρίνα Αμπράμοβιτς που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, με σκοπό τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού. Στο συγκεκριμένο project, το κοινό θα έχει βιωματική επαφή με την τέχνη της performance. Παράλληλα, το Lab θα παρουσιάζει μακράς διάρκειας performances, συνομιλίες, εργαστήρια και διαλέξεις, με ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και την επιμελητική ομάδα.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ επιδιώκει να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία τέχνης στο ελληνικό κοινό, να συμβάλλει στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών performance στην Ελλάδα, αλλά και να εξοικειώσει το κοινό μέσω της εκπαίδευσής του με την τέχνη της performance.


Αναμετράται με τα όρια της 

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς είναι Σέρβα εικαστική καλλιτέχνης. Σήμερα εργάζεται κατά κύριο λόγο στη Νέα Υόρκη. Δραστηριοποιείται στην Performance Art, σε μια ακροβατική του σώματος και της ψυχής, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι παραστάσεις της εξερευνούν τον ανθρώπινο πόνο, το σώμα και τη σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό - σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν και οι δύο. Η ίδια έχει υποβάλει τον εαυτό της σε πολλές και δύσκολες δοκιμασίες, σωματικές, συναισθηματικές, ψυχικές και πνευματικές. 


Στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΕΟΝ 

Στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων και δράσεων, με στόχο να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό σε επαφή με το ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα του 2016 περιλαμβάνει παρουσίαση γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σε σύμπραξη με οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς. Περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δράσεις, στήριξη νέων παραγωγών και δράσεις που προάγουν τον διάλογο στην πόλη.

Στη διάρκεια των τριών χρόνων δραστηριοποίησής του στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ έχει πραγματοποιήσει 13 εκθέσεις, έχει στηρίξει περισσότερα από 80 projects μέσω του χορηγικού του προγράμματος ενώ στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 3.000 μαθητές από 75 διαφορετικά σχολεία. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο