17 Νοε 2015

Μια ερειπωμένη τράπεζα μετατρέπεται σε Κέντρο Τεχνών


Κανείς δε θα πίστευε πως μια ερειπωμένη τράπεζα του 1920,στη νότια πλευρά του Σικάγο θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα παγκόσμιας κλάσης Κέντρο Τεχνών.

Ο καλλιτέχνης και πολεοδόμος.... Theaster Gates αγόρασε την εγκαταλελειμμένη τράπεζα από την πόλη του Σικάγο προς μόλις ένα δολάριο! Τόση ήταν η αξία του κτιρίου 20.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είχε καταρρεύσει στο μεγαλύτερο μέρος του και, με κατεστραμμένη τη στέγη του, έμενε για χρόνια εκτεθειμένο στη βροχή και το χιόνι.


Όραμά του ήταν η αποκατάσταση του κτιρίου και η περήφανη μετατροπή του σε ένα Κέντρο Τεχνών, πράγμα που θα ενέπνεε τους κατοίκους της πόλης να δώσουν ευκαιρίες σε δικές τους τολμηρές ιδέες.


Το Stony Island Arts Bank όπως ονομάστηκε, λειτουργεί πλέον ως μια πλατφόρμα για ειδικές εκθέσεις, διάφορα έργα τέχνης και ως σπίτι του ιδρύματος Rebuild Foundation, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος ο Theaster Gates το 2010. Πιο συγκεκριμένα, η ίδρυση του Foundation επιδιώκει συγκεκριμένα την προώθηση του πολιτισμού και την ανάπτυξη σε γειτονιές που δεν έχουν ακόμη επενδυθεί.


Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια διατήρησης της ιστορίας του κτιρίου, παρά την ολοκληρωτική ανακατασκευή του. Έτσι, κάποια στοιχεία, όπως το ξεφλούδισμα της βαφής στους τοίχους ή κάποια κατεστραμμένα κεραμίδια έχουν διατηρηθεί, συγχωνεύοντας με φυσικό τρόπο το παρελθόν και το παρόν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο