5 Νοε 2015

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Ρενέ Ζιράρ


Ο Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Ρενέ Ζιράρ, γνωστός και ως «ο νέος Δαρβίνος των ανθρωπιστικών επιστημών», πέθανε χθες Τετάρτη σε ....ηλικία 91 ετών στις ΗΠΑ

Πρωτοπόρος σε θεωρίες όπως αυτές του μιμητικού πόθου, ο Rene girard (Ρενέ Ζιράρ) έφυγε από την ζωή στις 4 Νοεμβρίου, πλήρης ημερών, όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου δίδασκε εδώ και χρόνια.

«Ο διάσημος Γάλλος καθηγητής του Στάνφορντ, ένας από τους 40 αθάνατους της Γαλλικής Ακαδημίας, πέθανε στην οικία του στο Στάνφορντ την Τετάρτη εξαιτίας μιας μακροχρόνιας ασθένειας», αναφέρει το καλιφορνέζικο πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Αν και δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό στη Γαλλία, τα βιβλία του Ζιράρ είχαν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και «προσέφεραν μια τολμηρή και ευρεία άποψη για τη φύση, την ιστορία και το ανθρώπινο πεπρωμένο», σύμφωνα με το Στάνφορντ.

Ο φιλόσοφος Μισέλ Σερέ, επίσης καθηγητής και ακαδημαϊκός στο Στάνφορντ είχε αποκαλέσει τον Ζιράρ «τον νέο Δαρβίνο των ανθρωπιστικών επιστημών».

Ο Ζιράρ, που γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1923 στην Αβινιόν, ξεκίνησε την καριέρα του ως θεωρητικός της λογοτεχνίας που αγαπούσε όλες οι κοινωνικές επιστήμες: την ιστορία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τη θεολογία.

«Επηρέασε συγγραφείς όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Τζ. Μ. Κούτσι και ο Μίλαν Κούντερα», επισημαίνει το Στάνφορντ, ενώ έγραψε εκτενώς για τη διαφορετικότητα και την ενότητα των θρησκειών.

Ο Ζιράρ δίδαξε σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια, όπως το Ντιούκ, το Τζονς Χόπκινς και κυρίως το Στάνφορντ, όπου ήταν εδώ και καιρό διευθυντής του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού.

Μεταξύ των έργων του ήταν τα: «Ρομαντικό ψεύδος και μυθιστορηματική αλήθεια», «Η βία και το ιερό», «Σαίξπηρ, οι φλόγες της ζηλοτυπίας», «Εθεώρουν τον σατανάν ως αστραπήν».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο