5 Οκτ 2015

“Το Παγκάκι” (Скамейка) του Αλεξάντερ Γκέλμαν στο Πολυχώρο Vault - Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ


O Πολυχώρος Vault παρουσιάζει για 2η χρονιά την παράσταση “Το Παγκάκι” (Скамейка) του Αλεξάντερ Γκέλμαν, σε μετάφραση και σκηνοθεσία ...
Γρηγόρη Καραντινάκη, από τη Δευτέρα 05 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, έως την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, για 16 παραστάσεις.


Ο Γρηγόρης Καραντινάκης μεταφράζει –απευθείας από τα ρωσικά- και σκηνοθετεί την Έλενα Μαρσίδου και τον Αλέξανδρο Καλπακίδη στο «Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν. Η παράσταση μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα και μια μικρή περιοδεία εκτός, επιστρέφει και πάλι στη σκηνή του VAULT. Τη μουσική έχουν συνθέσει ειδικά για την παράσταση τα Κίτρινα Ποδήλατα ενώ η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι του Βασίλη Μπαρμπαρίγου και η κινησιολογική επιμέλεια της Ζωής Κολλάτου. 

Ο Αλεξάντερ Γκέλμαν ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής του, έγραψε το Παγκάκι το 1983 και από τότε έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε τριάντα χώρες και συνεχίζεται να παίζεται, χάρη στη βαθειά ανθρώπινη ματιά του αλλά και το πικρό χιούμορ που το κάνει διαχρονικό και κωμικοτραγικά επίκαιρο. 

Γράφτηκε στη Σοβιετική Ένωση του ογδόντα, την περίοδο πριν από την κατάρρευσή της, όπου η αυθαιρεσία και η διαφθορά κυριαρχούν. Η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο το ίδιο και οι άνθρωποί της. Ονειρεύονται μια άλλη ζωή κάπου αλλού, κάπως αλλιώς. Διαφεύγουν σε άλλους κόσμους, σε ζωές άλλων ανθρώπων, πλάθουν φανταστικές ιστορίες, δραπετεύουν από μια καθημερινότητα στην οποία ασφυκτιούν και δεν μπορούν να αντέξουν διεκδικώντας μια ανθοφορία. ΤΟ ΕΡΓΟ

Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων. Μια μέρα βρίσκει ο ένας τον άλλον σε ένα πάρκο. Αυτός και Αυτή φέρνουν στη σκηνή το πιο ζωντανό, το πιο εύφορο από τα θέματα, την Αγάπη. 

Κάνουν μαζί την διαδρομή από το ψέμα στην αλήθεια. Μια διαδρομή που το ψέμα συγχέεται με την ανάγκη της προσωπικής ελευθερίας, της ελευθερίας σκέψης, των ιδεών. Μια διαδρομή που σε κάποιες στιγμές το ψέμα γίνεται η μόνη ίσως αλήθεια.

Έχουν εγκλωβιστεί και οι δύο στον κόμπο του ψέματος γνωρίζοντας πως ο κόμπος δεν λύνεται πια, παρά μόνο κόβεται. Υποφέρουν και επιδίδονται στο αιώνιο παιχνίδι της μονομαχίας του άντρα με την γυναίκα, που είτε θα τους φέρει κοντά, είτε θα σημάνει τη φυγή τους προς τη μοναξιά.

Και οι δύο ψάχνουν για μια καινούργια αρχή, ενώ από καιρό γνωρίζουν πως την έχουν ήδη κάνει…

Μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε πάρκο, σε κάθε χώρα.ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Αλεξαντερ Γκέλμαν

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος

Μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα

Κινησιολογική Επιμέλεια: Ζωή Κολλάτου

ΠΑΙΖΟΥΝ

Αλέξανδρος Καλπακίδης, Έλενα Μαρσίδου

Προβολή - Επικοινωνία: BrainCo ΑΕ


ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ 

“Στον πολυχώρο Vault ο Γρηγόρης Καραντινάκης μετέφρασε και σκηνοθέτησε με νατουραλιστική μεθοδολογία ένα τυπικό ως προς τη δραματουργική γραφή έργο του σπουδαίου ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Γκέλμαν...Τα Κίτρινα Ποδήλατα έχουν γράψει έξοχη μουσική και δύο θαυμάσιοι ηθοποιοί υπηρετούν το αιχμηρό, σπαραξικάρδιο, ιλαροτραγικό κείμενο...Ο Αλέξανδρος Καλπακίδης παίζει τον κάλπη ψαρά που δολώνει για να αλιεύσει λίγη ανθρώπινη ζεστασιά με μια δαιμόνια κλοουνερί που παραπέμπει σε μπεκετικά πρότυπα. Σπουδή! Η Ελενα Μαρσίδου ενσαρκώνει ένα ερωτικό ερείπιο, ένα υπαρξιακό κενό που ακροβατεί στο χάος του συναισθήματος χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Σπάνιας ευαισθησίας υπόκριση” 

Κώστας Γεωργουσόπουλος (ΤΑ ΝΕΑ) “Μια παράσταση που σε κρατάει από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Ένα έργο με συνεχείς ανατροπές και χωρίς ευκολίες.Ένα ρεσιτάλ υποκριτικής από δυο ηθοποιούς που δεν πρέπει να χάσετε.” 

Ηρώ Μητρούτσικου (Ναυτεμπορική)“Συμπερασματικά, είδα άλλο ένα μικρό θεατρικό διαμαντάκι, σε ένα θέατρο που μας έχει συνηθίσει σε παρόμοιες ευχάριστες εκπλήξεις. Ένα κείμενο διαχρονικό και αιχμηρό, μία σκηνοθεσία χωρίς ακρότητες, απόλυτα προσαρμοσμένη στη διατήρηση του ρυθμού και εστιάζοντας στα πάθη και τα παθήματα των ηρώων και δύο ηθοποιοί που κέντησαν με τις εξαιρετικές τους ερμηνείες στη σκηνή του Vault, συνθέτουν ένα θεατρικό εγχείρημα που αξίζει ανεπιφύλακτα να δείτε.” 

Γιώργος Xριστόπουλος (Onlytheater)“Η παράσταση αυτή είναι ένας «μαγνήτης». Οι δυνατές ερμηνείες σε συνδυασμό με το στήσιμο του χώρου δε σε αφήνουν ούτε καν να κοιτάξεις τι κάνουν οι γύρω σου. Ζεις την ιστορία τους και βγαίνεις άλλος άνθρωπος.Το συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα.” 

Βαλιάνα Κοσμά (The K-magazine)ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ

5 Οκτωβρίου – 8 Δεκεμβρίου

Δευτέρα & Τρίτη 21:00 

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10,00 ευρώ

Προπώληση VIVA: 08,00 ευρώ www.viva.gr


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-0356472, 6949534889

Email: Vaultvotanikos@gmail.com 

http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1?ref=hl 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο