27 Σεπ 2015

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας: «Η ΤΣΕΡΛΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ»


Βασισμένο στο «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε», από το μυθιστόρημα «ΟΙ ΑΘΩΟΙ» του Χέρμαν Μπροχ.

σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού

με την.... Μπέττυ Αρβανίτη


Γερμανία, Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Η Τσερλίνε, η γριά υπηρέτρια του σπιτιού της Βαρόνης Ελβίρας, πέρασε όλη της τη ζωή υπηρετώντας τη Βαρόνη και ζώντας στη σκιά της. Ερωτεύτηκε αυτούς που ερωτεύτηκε και εκείνη, μεγάλωσε το νόθο παιδί της, γέρασε και συνεχίζει να ζει μέσα σε ένα κλειστό σπίτι, που μοιάζει να εγκυμονεί το κακό και να κατατρώει τους ενοίκους του. Ολόκληρη η ζωή της είχε σαν σημείο αναφοράς την κυρία της και τρεφόταν από ματαιωμένες δυνατότητές και κρυφούς εραστές. Όσο όμως και αν υπήρξε ικανή, η Τσερλίνε ξέρει πως η ζωή δεν στέκεται γενναιόδωρη απέναντί στις υπηρέτριες.

Στην παράσταση του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, η ηρωίδα Τσερλίνε μας παρουσιάζει έναν πραγματικό εφιάλτη. Τον εφιάλτη της ζωής της και όλων των κλειστών συστημάτων που αρνούνται να συνδιαλαγούν με την πραγματικότητα. Η Βαρόνη Ελβίρα, η κόρη της, Χίλντεγκαρντ, ο μυστηριώδης κύριος Αντρέας, η μικρή Μελίττα και η γριά υπηρέτρια Τσερλίνε, φτιάχνουν έναν κόσμο μυστηριώδη, που ανακαλύπτει συνεχώς εχθρούς, αφού αισθάνεται διαρκώς να απειλείται.Παράλογα πειθαρχημένο, θρησκόληπτο και επικριτικό.Γεμάτο υποψίες, δυνατούς έρωτες, κρυφούς εραστές,ιδιότυπο χιούμορ και ζήλεια, που εγκυμονεί μεθοδικά το τέρας του ολοκληρωτισμού. Είναι ο κόσμος των καθημερινών ανθρώπων που αγαπάνε μέχρι θανάτου, γελούν, σαρκάζουν αδιάφοροι και που πάνω τους πάτησε ολόκληρο το φασιστικό οικοδόμημα. «Ενώ έξω, το δάσος και το λιβάδι φτάνουν στα κάγκελα του στρατοπέδου και στα σπίτια των δήμιων κελαηδούν τα καναρίνια».


Το κείμενο αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος του Χέρμαν Μπροχ, «Οι Αθώοι». 

Ο Αυστριακός συγγραφέας, ένας από τους κορυφαίους του προηγούμενου αιώνα, μετά τα αριστουργήματά του «Οι Υπνοβάτες» και «Ο Θάνατος του Βιργίλιου», συγκέντρωσε στο ιδιότυπο αυτό μυθιστόρημα, κείμενα που ξεκίνησαν να γράφονται το 1917 και ολοκληρώθηκαν το 1949. Οι ήρωές του, βυθισμένοι στις προσωπικές τους ιστορίες, ερωτεύονται, ζηλεύουν, θυμούνται, επιτίθενταιο ένας στον άλλον και παραμένουν θεατές των εξελίξεων, «αθώοι» για ότι συμβαίνει γύρω τους, άρα συνένοχοι για την επερχόμενη βαρβαρότητα. 

Ο Γιάννης Καλαβριανός, ένας από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το θέατρο Οδού Κεφαλληνίας και την Μπέττυ Αρβανίτη, σχεδόν 25 χρόνια μετά το ανέβασμα του πέμπτου κεφαλαίου των «Αθώων» του Μπροχ, όταν είχε παρουσιαστεί σαν μονόλογος με την Αλέκα Παϊζη και τίτλο: « Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε»...

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου(του κειμένου «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε»)

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη ΜανωλοπούλουΦωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική επιμέλεια: Άγγελος ΤριανταφύλλουΔιδασκαλία κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου 


Παίζουν

Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κατσιαδάκη, Κώστας Βασαρδάνης, Σύρμω Κεκέ, Εύα Σιμάτου

Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας

Εναρξη παραστάσεων 28 Οκτωβρίου

Ημέρες κι ώρες παραστάσεων: Tετάρτη στις 7.00μμ Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00μμ και Κυριακή στις 8.00μμ


Πληροφορίες: Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, τηλ. 210.8838727

Προπώληση – ηλεκτρονική πώληση: Viva.gr

Τιμές εισιτηρίων: 

κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή γενική είσοδος 13 ευρώ, 

Σάββατο και Κυριακή 19, ειδικές κατηγορίες 16 ευρώ, 

προπώληση έως 23 Οκτωβρίου 10 ευρώ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο