16 Σεπ 2015

«Έφυγε» η Μαρία Χορς

O Πρόεδρος, το Δ.Σ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, με οδύνη πληροφορήθηκαν την απώλεια της Μαρίας Χορς.

Η Μαρία Χορς.... θα μείνει για πάντα στην μνήμη μας ως η μεγάλη δασκάλα που σημάδεψε γενιές και γενιές χορευτών και ηθοποιών, διδάσκοντας την ποιητικότητα της κίνησης, την αρμονία σώματος και ψυχής, και την ελευθερία του λόγου που βρίσκεται πέρα από τα στενά γλωσσικά σημεία και όρια.

Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της σημαντικής αυτής καλλιτέχνιδος που υπηρέτησε με ήθος και αρχές το ελληνικό θέατρο.


Λίγα Λόγια για την Μαρία Χορς

Χορογράφος

«Η κίνηση είναι ζωή και αυτός που κινείται είναι ζωντανός»…

Η Μαρία Χορς, το γένος Παναγιωτοπούλου, γεννήθηκε το 1921 στον Πειραιά. Φοίτησε στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο επαγγελματικό τμήμα της Σχολής Ορχηστικής Τέχνης της Κούλας Πράτσικα (ως μέλος του οποίου έλαβε μέρος σε σειρά χορευτικών παραστάσεων, κατά την περίοδο 1938-1955), ενώ παρακολούθησε και μαθήματα χορού στη Γαλλία, με κορυφαίους δασκάλους του είδους.

Για πάνω από σαράντα χρόνια (1964-2007) δίδαξε χορό, εκφραστική κίνηση, χορογραφία και ελληνικό παραδοσιακό χορό, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Ρυθμικής του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο ίδρυσε η ίδια, στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, στο Εργαστήριο του «Αμφι-θέατρου» και στο Στούντιο της Λυρικής Σκηνής.

Η μακρόχρονη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, ξεκίνησε το 1958 όταν μετά από πρόταση του Αλέξη Μινωτή, ανέλαβε τη χορογραφία του Οιδίποδα επί Κολωνώ. Από τότε η Μαρία Χορς, χορογράφησε στο Εθνικό Θέατρο πλήθος παραστάσεων αρχαίου, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Πάνω από 120 χορογραφίες της σε αρχαίες τραγωδίες, ταξίδεψαν στο εξωτερικό, και παρουσιάστηκαν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, καθώς και σε Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αμερική και Ρωσία.

Η Μαρία Χορς θα παραμείνει ως μία εμβληματική μορφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, την οποία χορογραφούσε επί σχεδόν πενήντα χρόνια, προσθέτοντας με την απύθμενη έμπνευσή της, νέα στοιχεία που ζωντάνευαν το τελετουργικό.


Για την καλλιτεχνική προσφορά της τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (2000) και το μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (2002).

Η Μαρία Χορς είναι η μεγάλη δασκάλα που σημάδεψε γενιές και γενιές χορευτών και ηθοποιών, διδάσκοντας την ποιητικότητα της κίνησης, την αρμονία σώματος και ψυχής, και την ελευθερία του λόγου που βρίσκεται πέρα από τα στενά γλωσσικά σημεία και όρια.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή στις 15:30 από το ‘Α νεκροταφείο Αθηνών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο